Încrederea cetățenilor în instituțiile statului este direct proporțională cu implicarea lor în activitățile civice, studiu

Comisia Electorală Centrală a inițiat o campanie națională de informare „Cunoaşte dreptul tău electoral” în care urmează să se întâlnească cu alegătorii, reprezentanții administrației publice locale, organizațiilor nonguvernamentale, dar și instituțiilor publice din întreaga țară. Membrii Comisiei Electorale Centrale, alături de funcționarii din cadrul aparatului, vor explica particularitățile organizării scrutinelor din această toamnă și vor detalia aspectele noi introduse prin adoptarea unui nou Cod Electoral. Despre aceasta a menționat Dana Munteanu, secretara Comisiei Electorale Centrale, la prezentarea unui studiu sociologic privind cunoștințele în domeniul electoral și nivelul de implicare civică. Secretara CEC a subliniat că identificarea lacunelor în domeniul electoral va permite comisiei să ajusteze mesajele campaniilor de informare desfășurate înainte de scrutin, transmite IPN.

Secretara Comisiei Electorale Centrale a comunicat că anul 2024 este extrem de important pentru Republica Moldova. În luna octombrie, vor fi organizate alegerile prezidențiale și un referendum republican constituțional, prin care urmează să fie testată o bună cunoaștere a alegătorilor, a tuturor procedurilor electorale, dar și nivelul de implicare civică a cetățenilor. „De buna cunoaștere a procedurilor electorale și de implicare activă a cetățenilor depinde în mare parte corectitudinea întregului proces”, a spus Dana Munteanu.

Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, Andrea Cuzyova, a menționat că studiul sociologic evidențiază lacunele de cunoaștere și nivelul de implicare civică a cetățenilor în domeniul electoral, explorează domeniul implicării civice a cetățenilor moldoveni, în special în rândul grupurilor vulnerabile. Andrea Cuzyova și-a exprimat convingerea că acest studiu va oferi informații de valoare care vor facilita procesul de modelare a unor politici incluzive și inițiative menite să sporească participarea democratică și echitatea socială în Moldova.

Potrivit reprezentantei PNUD, cei care vor analiza acest studiu pot observa aspectele pozitive care sunt abordate în cercetare, cum ar fi, de exemplu, principiile democratice demonstrate de respondenți. Andrea Cuzyova spune că PNUD, împreună cu partenerii, își menține angajamentul de a promova principiile democratice, transparență, responsabilitate, incluziune și drepturile omului în Republica Moldova, contribuind la crearea unui sistem electoral echitabil și participativ. 

Studiul a urmărit evaluarea lacunelor de cunoștințe și nivelul de angajament civic al populației cu accent pe grupurile vulnerabile. Acesta a fost axat pe chestionarea trei grupuri țintă subreprezentate: persoanele de etnie romă, persoanele cu dizabilități și populația generală, pe eșantioane diferite. Conform autorilor studiului, în partea ce se referă la cunoștințele în domeniul electoral, cele trei grupuri țintă au fost informate despre procedura de votare și condițiile de participare la vot, nu și despre faptul că se pot implica în organizarea alegerilor. 69% dintre respondenți cunosc despre faptul că pot să-și verifice datele din listele electorale afișate la secțiile de votare, iar 31% știu că o pot face și online.

De asemenea, cercetarea arată că 88% din respondenți sunt determinați să participe la alegeri având convingerea că votul lor contează. Top trei bariere, cu o pondere aproximativ egală, pentru neparticiparea la alegeri sunt: scepticismul față de schimbări spre bine a politicii autorităților (27%), aflarea în străinătate (26%) și lipsa de interes (23%). În concluzie, autorii studiului menționează că încrederea cetățenilor în instituțiile statului este direct proporțională cu implicarea acestora în activitățile politice și civice.

Cercetarea a inclus intervievarea față în față la domiciliu a unui eșantion reprezentativ național de 1158 de persoane din 160 de localități. A fost chestionat și un eșantion suplimentar de 192 de romi și 157 de persoane cu dizabilități. Cercetarea a fost efectuată de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD, cu suportul financiar al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău și Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE