Includerea Găgăuziei în Strategia de dezvoltare regională nu se tergiversează, oficial

Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia nu este neglijată, iar autorităţile centrale întreprind toate măsurile stabilite pentru dezvoltarea regională în unitate. Grupul de lucru tehnic privind crearea Agenţiei de Dezvoltare UTA Găgăuzia s-a întrunit la sfârşitul lunii iulie, iar reprezentanţii unităţii urmează să vină cu propuneri cum să fie creată şi cum să activeze aceasta. Informaţia a fost comunicată pentru IPN de către viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Liviu Oboroc, care neagă afirmaţiile contrare tirajate de autorităţile autonomiei.

Oficialul a fost solicitat de agenţie să se expună asupra unei scrisori a başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, trimisă la adresa ministerului. Potrivit informaţiilor, în scrisoare başcanul afirmă că Ministerul Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova tergiversează în mod artificial includerea Găgăuziei în procesul de realizarea a Legii cu privire la dezvoltarea regională şi a Strategiei Naţionale de dezvoltare regională.

„Noi nu am văzut o scrisoare de la domnul başcan. Dar pot afirma că ministerul în niciun mod nu ignoră sau neglijează opinia celor din UTA Găgăuzia. Mai mult chiar, noi implicăm reprezentanţii UTA Găgăuzia în toate procesele ce ţin de dezvoltarea regională. Cu referire la situaţia ce vizează Agenţia de Dezvoltare regională UTA Găgăuzia, crearea acesteia este inclusă în Strategia de dezvoltare regională 2013-2015, aprobată acum 2 săptămâni de Guvern”, a menţionat viceministrul.

Liviu Oboroc a comunicat că decizia privind crearea unei astfel de agenţii a fost luată anul trecut, după care a fost creată o comisie interministerială care, la rândul său, a decis constituirea unui grup de lucru tehnic format din experţi. În scrisoarea sa, başcanul susţine că, deşi grupul a fost constituit în luna mai, el nu s-a întrunit niciodată.

„Prima şedinţă a grupului a avut loc la Cimişlia, în incinta Agenţiei de Dezvoltare Sud, acolo au participat membrii Comisiei interministeriale – reprezentanţi a 6 ministere, dar şi reprezentanţi ai executivului şi Adunării Populare din Găgăuzia. Acolo s-a discutat despre crearea Agenţiei de Dezvoltare UTA Găgăuzia. S-au solicitat propuneri de la reprezentanţii din Găgăuzia cum văd ei crearea acestei agenţii, cadrul legislativ, executiv, şi modul de finanţare. O problemă care apare în cazul Găgăuziei e că nu putem crea agenţia după modelele existente acum, UTA Găgăuzia are un sistem fiscal aparte, are autonomie şi ei pot propune ce îşi doresc şi cum să activeze”, a subliniat Liviu Oboroc.

Viceministrul spune că doar atunci când va vedea scrisoarea başcanului Găgăuziei şi va cunoaşte argumentele acestuia, va putea să se expună la ce fel de tergiversare anume se referă Mihail Formuzal.

Strategia Naţională de dezvoltare regională a fost adoptată de către Guvernul Republicii Moldova pe 21 august. Conducerea Găgăuziei a declarat că Strategia a fost elaborată fără a se lua în considerare opiniile reprezentanţilor oficiali ai regiunii şi de aceea nu asigură participarea deplină a autonomiei la realizarea programelor de dezvoltare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.