Timp de o săptămână, de pe 16 până pe 23 octombrie, în Republica Moldova se va desfăşura, pentru a treia oară, Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane, cu sloganul: „Protejat de Comunitatea Anti-trafic”. Programul cuprinde expoziţii de artă, ateliere tematice şi dezbateri publice. Activităţile vor fi desfăşurate în contextul marcării la 18 octombrie a Zilei europene de luptă împotriva traficului de fiinţe umane, transmite IPN.
Şeful Secretariatului permanent al Comitetului Naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Ecaterina Berejan, a menţionat, într-o conferinţă de presă, că populaţia va fi informată despre riscurile legate de acest fenomen, cu accent pe metodele de recrutare în mediul online. De asemenea, se va discuta despre accesibilitatea serviciilor şi programelor de asistenţă dezvoltate în Republica Moldova, de care victimele şi potenţialele victime ale traficului de fiinţe umane pot beneficia.
Pe 20 octombrie va avea loc lecţia publică „Aspecte etice în practica medicală pentru prevenirea traficului de organe, ţesuturi şi celule umane”. Evenimentul se va desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
Statistici referitor la numărul de persoane traficate vor fi prezentate în cadrul unei mese rotunde, pe 21 octombrie, când va fi prezentat şi raportul de analiză strategică „Monitorizarea situaţiei privind traficul de fiinţe umane – analiza stării şi dinamicii infracţionale pentru anul 2013”.
Pe 23 octombrie va avea o acţiune în stradă, lângă Arcul de Triumf, cu genericul: „Protejat de comunitatea anti-trafic”. În aceeaşi zi, după amiază, va avea loc dezbaterea publică cu tema: „Siguranţa online”. Evenimentul va avea loc la biblioteca B. P. Hasdeu.
Preşedintele Centrului Internaţional „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin, a spus că în primele opt luni ale anului, la Linia Fierbinte naţională 0 800 77777, au parvenit peste 5 mii de apeluri. 80% din aceste apeluri au fost de informare privind plecarea peste hotare. De asemenea, „La Strada” a iniţiat şi gestionează un portal informaţional www.siguronline.md, care are drept scop informarea şi prevenirea cazurilor de hârţuire online, încurajând totodată raportarea oricărui conţinut ilegal sau dăunător copiilor în mediul virtual.