Începe reorganizarea sistemului judiciar

Judecătoriile din capitală şi din centrele raionale urmează a fi reorganizate, mai exact acestea vor fi comasate. În total în ţară urmează să fie 15 judecătorii. Parlamentul a adoptat vineri, 11 martie, în prima lectură proiectul Legii cu privire la reorganizarea sistemului instanţelor judecătoreşti, transmite IPN.

Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, a comunicat în plen că proiectul propune reducerea numărului de instanţe, dar nu vizează nici într-un mod curţile de apel. Acest proiect prevede doar reorganizarea judecătoriilor şi direcţionarea lor în alte instanţe. Oficialul a spus că acest lucru va permite calificarea judecătorilor specializaţi pe domenii înguste.

„Acum este o problemă, deoarece un judecător poate începe ziua de lucru cu un dosar penal, apoi la amiază să aibă un dosar civil, iar spre seară un dosar din contenciosul adminstrativ. Acest proiect nu permite să reducem numărul de judecători. Dacă vom dori să păstrăm aceste judecătorii pe alocuri ar trebui să majorăm de patru ori numărul de judecători, aceasta înseamnă şi majorarea numărului de asistenţi, ceea ce va duce la creşterea cheltuielilor”, a spus ministrul justiţiei.

Se prevede un plan de acţiuni pe o perioadă de 10 ani ca să fie reorganizat complet sistemul judecătoresc. „Paralel trebuie să venim cu soluţii de ordin tehnic şi de a digitaliza sistemul judecătoresc ca să îmbunătăţim accesul la judecată”, a spus Vladimir Cebotari.

Proiectul de lege prevede că noile judecătorii urmează să înceapă a activa din ianuarie 2017, însă comasarea altor judecătorii la cele noi create va avea loc într-o perioadă de 10 ani. Acest proiect este unul din angajamentele Republicii Moldova din Strategia reformei de justiţie aprobată în Parlament şi implementată cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.

Deputaţii socialişti, comunişti şi liberal-democraţi au cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi amânarea adoptării lui pe motiv că nu este definitivat şi că nu reprezintă o reformă reală a sistemului judecătoresc. Cu toate acestea proiectul a fost promovat cu votul a 53 de parlamentari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.