Începe evaluarea administraţiei publice din Republica Moldova

Proiectul SIGMA, finanţat de UE, începe evaluarea administraţiei publice din Republica Moldova. În prima jumătate a anului 2016, evaluatorii vor prezenta un raport în care se vor conţine recomandările privind strategia de reformare a administraţiei publice din ţară. UE a aprobat un buget de susţinere financiară de 50 de milioane de euro pentru reformarea administraţiei publice în Moldova, transmite IPN.

Premierul Valeriu Streleţ, prezent la evenimentul de lansare a programului de evaluare, a menţionat că nu o dată în spaţiul public a fost invocat subiectul eficienţei administraţiei şi necesitatea reformării acesteia. Potrivit oficialului, proiectul de evaluare a administraţiei publice vine în momentul când Guvernul a lansat procedurile de reformare a acesteia creând Consiliul naţional al administraţiei publice, care are ca scop să elaboreze strategia de reformare a acesteia în perioada 2016-2020. Valeriu Streleţ a subliniat că reforma administraţiei publice este o restanţă în procesul de implementare a Acordului de Asociere cu UE şi reprezintă o bază pentru alte reforme importante.

Ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a spus că oamenii din Republica Moldova trebuie să înţeleagă că reforma administraţiei publice este necesară nu pentru UE, ci pentru ţară. Iar o administraţie publică eficientă înseamnă şi combatere a corupţiei, şi servicii de calitate, şi aplicarea echitabilă a legislaţiei. Pirkka Tapiola a comunicat că a fost aprobat un buget de 50 de milioane de euro pentru susţinerea reformei administraţiei publice în Republica Moldova, iar această asistenţă va fi acordată în a doua jumătate a anului 2016. UE încurajează majorarea salariilor funcţionarilor publici şi posibil să ofere asistenţă bugetară pentru aceasta, dar îndeamnă autorităţile centrale să asigure din bugetul ţării continuitatea acordării unor salarii mai mari funcţionarilor.

Karen Hill, şefa SIGMA, a spus că în procesul evaluării se va analiza cadrul juridic al administraţiei publice şi se vor face recomandări de modificare a acestuia după necesitate. Totodată, va fi cercetată şi activitatea de zi cu zi a funcţionarilor pentru a vedea cum este utilizată resursa umană în acest domeniu. Karen Hiil a menţionat că Republica Moldova este prima ţară din Politica de Vecinătatea a Uniunii Europene în raport cu care UE a solicitat SIGMA să-i evalueze administraţia publică.

Raportul SIGMA va fi prezentat în prima jumătate a anului viitor.

  • valeriu strelet despre evaluarea sigma.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.