Începe admiterea în universitățile din țară. Candidații pot aplica exclusiv online

Instituțiile de învățământ superior din Moldova dau startul admiterii. În acest an, pentru prima dată, admiterea se va desfășura exclusiv online, pe platforma e-admitere.gov.md. Platforma este disponibilă de astăzi, 22 iulie. Prima etapă a admiterii se va desfășura în perioada 22-29 iulie, iar a doua, pentru completarea locurilor disponibile, în perioada 10-14 august.

Într-un eveniment dedicat admiterii, Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, a declarat că admiterea la USM reprezintă un moment definitoriu, plin de emoții, speranțe și așteptări. „Suntem mândri că luați în considerare Universitatea de Stat din Moldova pentru a vă continua educația”, a adăugat rectorul. La USM studenții sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile, să-și urmeze pasiunile și să contribuie activ la procesele din societate. Aici sunt profesori dedicați, programe de studii bine structurate și facilități moderne.

Rectorul a remarcat că USM oferă posibilitatea studenților de a se specializa în domenii importante pentru societate, precum pedagogia, drept, științe politice și relații administrative. Sunt și specializări noi, precum: new media, game design sau inteligența artificială. În acest an, se va face admiterea și la USEFS, care a devenit parte a USM.

Prorectorul USM, Otilia Dandara, a declarat că în acest an admiterea este o provocare, având în vedere că se realizează online. Dacă în anii precedenți candidații „rupeau ușile”, acum tinerii au o maturitate tehnologică și o pot valorifica și în admitere. Este o provocare pentru comisia de admitere, deoarece altele vor fi implicațiile, se cer alte competente, în special digitale.

Prorectorul a spus că mizează pe studenții activi de la facultăți, care vor fi voluntari și vor fi călăuzi candidații, îi vor conduce în sălile de calculatoare și îi vor ajuta să depună cererea de admitere corect. USM își dorește să vină cât mai mulți și cât mai buni candidați.

Guvernul a aprobat recent planurile de admitere în învățământul superior cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul de studii 2024-2025. Universitățile din Moldova vor înmatricula 5 307 studenți la licență cu finanțare bugetară. La masterat vor fi admiși la buget 2 864 de candidați, iar la rezidențiat și secundariat clinic – 420. Alte 106 locuri bugetare vor fi alocate pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, prioritate având cetățenii din Ucraina. Din numărul total de locuri bugetare la licență și master, 25% vor fi alocate pentru științele educației. 1648 de locuri vor fi repartizate pentru candidații care vor alege să studieze la inginerie și activități inginerești, tehnologii de fabricație, arhitectură și construcții. „De remarcat că în acest an avem o notă minimă de admitere la științele educației – 6,5”, a precizat ministrul educației Dan Perciun. „Totodată vom pune un accent mai pare pe admiterea la profesiile viitorului –game design, animație și multimedia”, a adăugat Dan Perciun.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.