Începând din octombrie familiile defavorizate vor beneficia de ajutor social calculat în baza veniturilor lunare
Parlamentul a adoptat vineri, 13 iunie, în lectură finală Legea cu privire la ajutorul social. Documentul are drept scop asigurarea unui venit lunar minim garantat, prin acordarea ajutorului social stabilit în conformitate cu evaluarea venitului global mediu lunar al familiei şi necesitatea de asistenţă socială.
În legislaţie a fost introdusă o noţiune nouă - venit lunar minim garantat, nivelul căruia urmează a fi stabilit anual în Legea bugetului de stat. Acesta va fi calculat în baza unor indicatori economici precum salariul minim pe republică, pensia minimă în sistemul de asigurări sociale, venituri asigurate prin muncă. Ajutorul social pe care îl va primi familia va constitui diferenţa dintre venitul lunar minim garantat şi venitul mediu lunar al familiei.
Legea prevede că ajutorul social va fi acordat întregii familii şi nu fiecărei persoane în parte. De ajutor social vor beneficia familiile defavorizate unde toţi membrii adulţi corespund cel puţin uneia din situaţii: au atins vârsta pensionării, sunt persoane cu grad de invaliditate, sunt şomeri înregistraţi la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă, îngrijesc un copil mai mic de 3 ani, îngrijesc de un membru al familiei cu gradul I de invaliditate, de un copil invalid sau de o persoană de vârstă de peste 75 de ani, îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ la cursurile de zi – până la absolvire, însă cel mult până la atingerea vârstei de 23 de ani.
Pentru familiile cu cel puţin un membru cu grad de invaliditate, legea va fi implementată de la 1 octombrie 2008, pentru familiile care educă copiii mici – de la 1 ianuarie 2009, iar pentru ceilalţi beneficiari – de la 1 iulie 2009. Ajutorul va fi stabilit pentru o perioadă ce nu va depăşi 2 ani şi va fi revizuit la intervenirea unor schimbări ce ar putea influenţa cuantumul ajutorului social, cel puţin o dată la 6 luni.
Plata ajutorului social se va efectua de către Casa Naţională pentru Asigurări Sociale, prin intermediul instituţiei financiare selectate în bază de concurs. În vederea evaluării şi monitorizării Legii cu privire la ajutorul social va fi instituită unitatea Inspecţia socială, subordonată Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului.
Actualmente, toate beneficiile băneşti sunt oferite numai în cazul apartenenţei la anumite categorii sociale, iar la acordarea asistenţei nu se ia în calcul nivelul de trai şi necesitatea solicitanţilor de asistenţă socială. Cele mai semnificative prestaţii sociale constituie compensaţiile nominative pentru plata serviciilor comunale şi energiei electrice, care încadrează 11 categorii (circa 262 mii beneficiari).
Rezultatele mai multor studii atestă că stabilirea compensaţiilor în baza principiului categorial nu asigură direcţionarea asistenţei sociale spre cele mai nevoiaşe pături ale populaţiei.