Incendiile şi situaţiile excepţionale în 2014, retrospectivă IPN

124 de oameni au murit în cele peste 1 897 de incendii produse anul trecut în Republica Moldova. IPN prezintă o retrospectivă a celor mai grave dintre acestea, precum şi a altor situaţii excepţionale soldate cu traumatisme şi  pierderi de vieţi omeneşti, dar şi cu daune materiale.
---


25 ianuarie: O fată de 8 ani şi fratele ei de 14 ani, din satul Puhoi, raionul Ialoveni, au ajuns la spital cu arsuri de grave în urma exploziei unei butelii cu gaz. Rămaşi singuri acasă, ei au conectat butelia la aragazul din bucătărie. Deflagraţia s-a produs în momentul în care au aprins lumina.

– 26 martie: 13 mii de pui au ars de vii la o fabrică de păsări din localitatea Sadova, raionul Călăraşi. Flăcările au mistuit o încăpere de aproximativ 700 de metri pătraţi.

– 8 aprilie: Un bărbat şi o femeie, de 70 şi, respectiv, 40 de ani, au murit într-un incendiu care le-a cuprins casa, în satul Cojuşna, raionul Străşeni.

– 1 mai: Un incendiu devastator a mistuit practic în întregime mansarda unui bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei. În total au ars 28 de apartamente. Incendiul a fost provocat de un scurtcircuit.

– 20 mai: 6 persoane au decedat şi 28 au fost spitalizate după ce trenul de pasageri de pe cursa Moscova-Chişinău s-a lovit cu un marfar, la 50 km distanţă de Moscova.

– 14 iulie: Trei bărbaţi, printre care şi şoferul, au ars de vii într-un automobil care s-a izbit violent de un copac, lângă localitatea Păruceni din raionul Nisporeni. Încă un bărbat a murit aruncat din maşină în timpul impactului, iar alţi doi au ajuns la spital, în stare gravă.

– 18 septembrie: Funicularul industrial Rezina-Râbniţa a fost demolat prin explozie controlată. Din cauza stării instabile a construcţiei s-a produs căderea acesteia pe pământ. În consecinţă au fost deteriorate parţial două garduri din piatră, un şopron, dar şi fire de energie electrică şi de comunicaţie, care se aflau doar pe acea porţiune de teritoriu. În zona de cădere era şi un autovehicul vechi, de model ZIL.

– 18 octombrie: Într-un bloc locativ din Orhei s-a produs o explozie. Pe etajul unde s-a produs deflagraţia, 4 apartamente au fost distruse. Un bărbat a decedat, iar alte 3 persoane au fost rănite.

– 26 noiembrie: Doi pompierii şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi, într-un incendiu de proporţii care a izbucnit într-un magazin cu 2 etaje din oraşul Teleneşti. Flăcările au afectat peste 200 de metri pătraţi din suprafaţa imobilului. Doi pompieri, în vârstă de 21 şi 24 de ani, şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi, de 24 şi 35 de ani, au fost transportaţi la spital.

– 10 decembrie: O familie din satul Nicoreni, raionul Drochia, a rămas fără casă în urma unui incendiu. O fată de 8 ani, singura care se afla acasă în momentul declanşării incendiului, a fost spitalizată. Focul a pornit de la un scurtcircuit.

Elena Nistor, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.