Incendiile de vegetaţie duc la schimbarea ecosistemului solului

Acţiunile de ardere a vegetaţiei duc la schimbarea ecosistemului solului şi sunt interzise. Autorităţile atenţionează populaţia că amenda aplicată persoanelor care dau foc la vegeraţie este de până la 10 mii de lei.

Solicitată de IPN, şefa Direcţiei Resurse Naturale şi Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Ala Rotaru, a spus că în stratul de sol fertil, la suprafaţă, este humusul cu foarte multe microorganisme, iar procesul de ardere duce la schimbarea ecosistemului. „Când arde o porţiune de vegetaţie, pe acest teritoriu nu mai cresc acele plante şi nu sunt acele microorganisme specifice ecosistemului în cauză”, a  menţionat Ala Rotaru. În stratul de sol ars vor creşte alte plante, în mare parte  buruieni.

Potrivit şefului adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, Vadim Stângaci, arderea vegetaţiei este pedepsită, conform Codului Contravenţional, cu amendă de la 2 la 3 mii de lei pentru persoanele fizice şi de la 8  la 10 mii de lei pentru persoanele juridice. Suplimentar la amendă se calculează şi se adaugă prejudiciul adus mediului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.