Încasările Serviciului Vamal în primul semestru din acest an au crescut cu circa 10%. Serviciul Vamal a încasat drepturi de import în valoare de 7,602 miliarde de lei, cu 684 de milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Datele au fost prezentate în cadrul unei şedinţe de bilanţ, transmite IPN.
Sporirea încasărilor, creşterea ratei de depistare a fraudelor vamale, profesionalizarea angajaţilor din sistem – sunt printre principalele rezultate raportate. De asemenea, Serviciul Vamal a desfăşurat un control riguros al activităţii brokerilor şi antrepozitelor vamale în privinţa cărora au fost semnalate anumite încălcări.
La capitolul combaterea fraudelor vamale, în primele şase luni ale acestui an au fost relevate peste două mii de tentative de încălcare a legislaţiei vamale, fiind înregistrată o majorare semnificativă a ratei de depistare, cu 55% faţă de acelaşi interval de timp din anul 2015. Cele mai frecvente încălcări ţin de contrabanda cu articole de tutungerie, nedeclararea bunurilor sau diminuarea valorii în vamă a mărfurilor.
Atestarea colaboratorilor din sistem a relevat, pe de o parte, o pregătire insuficientă pentru circa 10% din cei 505 colaboratori supuşi până în prezent atestării, dar şi o categorie de angajaţi care dispun de un nivel înalt de profesionalism, care urmează a fi stimulaţi. Pe parcursul primului semestru, au încetat raporturile de serviciu a 167 de colaboratori, dintre care în cazul a 51 de angajaţi ca rezultat al atestării pentru necorespundere cu funcţia deţinută sau probleme de integritate. Restul 116 au fost concediaţi în urma sancţiunilor disciplinare sau depunerii cererii de demisie din proprie iniţiativă.
Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a afirmat că reorganizarea instituţiei va fi realizată prin optimizare, cu transfer de competenţe şi responsabilităţi de la nivel administrativ către birourile şi posturile vamale. În acest sens, sunt preconizate cursuri de specializare şi perfecţionare pentru toţi colaboratorii din prima linie de control.
Printre realizările obţinute în această perioadă se numără şi introducerea „coridoarelor verzi” la patru dintre cele mai solicitate posturi de frontieră, dezvoltarea Tarifului Vamal Integrat şi a conceptului de recunoaştere a Agenţilor Economici Autorizaţi din UE, precum şi aprobarea de către executiv a noilor Regulamente privind protecţia proprietăţii intelectuale şi respectiv, valoarea în vamă.