Încă șapte personalități din Moldova și-au ridicat Medalia „Centenarul Marii Uniri”

Șapte personalități din Republica Moldova și-au ridicat miercuri, 6 octombrie, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” și brevetele aferente, conferite de președintele României, Klaus Werner Iohannis, în martie anul curent, transmite IPN.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a precizat că activitatea protocolară se desfășoară în contextul fericit al relansării dialogului  politic la cel mai înalt nivel dintre România și Republica Moldova, inclusiv pe platforma Uniunii Europene, dialog care a fost favorizat de instalarea la putere a forțelor politice pro-europene la Chișinău. „Vizitele unor oficili români, desfășurate până acum, precum și cele care vor urma, au menirea să amplifice și să consolideze relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, relații care sunt bazate pe o comunitate de limbă, istorie, cultură și de spiritualitate. România a fost, este și va rămâne cel mai sincer și apropiat prieten al Republicii Moldova, onorându-și cu responsabilitate, principial și consecvent angajamentele asumate față de toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită, apartenența politică sau locul în care aceștia trăiesc și acționează, pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, a subliniat Daniel Ioniță.

Diplomatul român a precizat că ceremonia de astăzi face parte din ciclul de acțiuni organizate pentru marcarea Centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, unul din bastioanele culturii românești din Republica Moldova. „Este un privilegiu să am alături de mine profesori, cercetători și manageri iscusiți și neobosiți, vrăjitori ai cuvintelor și culorilor, într-un cuvânt, osmeni care și-au pus amprenta pentru totdeauna în domeniille în care acționează, oameni care au acționat consecvent, întru atingerea idealurilor”, a subliniat diplomatul român.

 



Consilierul prezidențial Sergiu Nistor, șef al Departamentului cultură, culte și minorități naționale din cadrul Administrației Prezidențiale de la București, a precizat că medalia a fost conferită și cu ocazia marcării a 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Moldova, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și a răspândirii valorilor culturale românești. „Proiectele, faptele, realizările Dumneavoastră sunt demne de idealurile marilor noștri înaintași de acum mai bine de un secol. Vă doresc ca strălucirea medaliei pe care ați primit-o astăzi să vă fie pavăză și inspirație”, a spus Sergiu Nistor.

Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost înmânată Valentinei Casian, primar al municipiului Strășeni, actorului și regizorului Petru Hadârcă, director al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, lui Simion Ropot, redactor-șef la Monitorul Oficial al Republicii Moldova, lui Iulian Rusanovschi, promotor al restabilirii monumentelor istorice, ridicate în perioada 1918-1940, Mariei Sargun, cercetător și bibliograf, lui Anatol Vidrașcu, director general al Grupului  Editorial „Litera” și președinte al Institutul Cultural European, lui Tudor Zbârnea, director al Muzeului Național de Artă al Moldovei,

Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a spus că este o onoare pentru el să primească această medalie, mai ales astăzi, 6 octombrie. În această zi, acum 100 de ani, a avut loc înființarea Teatrului Național la Chișinău. „Această medalie, dați-mi voie s-o dedic întregului colectiv al Teatrului Național, cu recunoștință deosebită pentru generațiile de aur care au ars pe scena Teatrului Național în spectacole, pentru un ideal, idealul culturii naționale și pentru limba română”, a spus Petru Hadârcă.

Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni, a mentionat că această distincție este o apreciere a activității tuturor locuitorilor municipiului Strășeni, pentru tot ce s-a întâmplat în această localitate. „Țin să mulțumesc tututor oamenilor de la care am învățat puterea exemplului de a promova cultura, de a promova tradiția, și acest lucru îl voi face cu mare drag și cu mult suflet de acum înainte. Este meritul tuturor cetățenilor din comunitate, care promovează valorile incontestabile ale neamului nostru românesc. Este un element motivațional de a ne continua activitatea, dar este loc și pentru mai bine, în a aduce cultura aici, la ea acasă”, a spus primarul de Strășeni.

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, a accentuat că „este un sentiment de bucurie pentru ceea ce reușim să facem în acest spațiu românesc, dar și un sentiment de gratitudine autorităților române, pentru acest semn de recunoștință. Ceea ce facem noi, facem împreună cu alți oameni, de la muzeu, cărora le mulțumesc pe această cale pentru sprijinul și pentru faptul că suntem o echipă unită și realizăm lucruri care sunt necesare pentru comunitatea noastră și împreună sprijnim și vom sprijini valorile românești, de care nu ne vom desprinde niciodată”.  

La 31 august anul curent, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost conferită și muzicianului Tudor Ungureanu, conducătorul Ansamblului Etnofolcloric „Ștefan Vodă”, Teodorei Rotaru, medic și scriitoare, Elenei Pintilei, director al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Vioricăi Moraru, director executiv al Complexului „Vatra Neamului”, lui Nicolae Botgros, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, lui Alexandru Grecu, actor și regizor, președintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova, lui Alexandru Bantoș, redactor-șef al Revistei de cultură și știință „Limba noastră”, lui Vitalie Ciobanu, scriitor, ziarist, comentator la Radio „Europa Liberă”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.