Termenul de acțiune al Deciziei protocolare care prevede principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană a fost prelungit cu încă șase luni. „Inițial, mecanismul în cauză a fost agreat pe un termen de șase luni. Și dat fiind manifestarea disponibilității de a continua implementarea acestuia și pentru perioadele ulterioare, până în prezent au fost semnate zece protocoale adiționale la Decizia protocolară din 30 martie 2012, prin care a fost prelungit termenul de acțiune. Ultimul a fost semnat la data de 26 iunie curent, cu extinderea perioadei de aplicabilitate până la finele anului curent”, menționează Biroul pentru Reintegrare într-un răspuns pentru IPN.
Decizia protocolară este un document agreat în procesul de negocieri și semnat pe 30 martie 2012 la nivelul prim-ministrului Republicii Moldova și a liderului de la Tiraspol, prin care s-a convenit aplicarea unui mecanism de liberă circulație a trenurilor marfare între cele două maluri ale Nistrului și de vămuire unică a bunurilor transportate pe cale feroviară (conform principiului „one stop control”) la stațiile Bender-2” (s. Varniţa) şi „Râbniţa” (or. Râbniţa). Acest mecanism este aplicabil în privința agenților economici ce desfășoară operațiuni de import-export a mărfurilor și sunt luați la evidența Agenției Servicii Publice.
„Ca și alte documente semnate în procesul de negocieri, decizia protocolară în cauză determină un mecanism provizoriu de soluționare a dificultăților existente în sfera comunicațiilor feroviare urmare a nereglementării definitive a dosarului transnistrean și a agreării unor măsuri pragmatice de rezolvare a problemelor cotidiene cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Denunțarea acestui mecanism sau refuzul de a prelungi acțiunea acestuia poate fi tratată de către actorii formatului de negocieri ,,5+2” ca o acțiune unilaterală din partea Chișinăului, prin care se va aduce atingere angajamentelor asumate în procesul de negocieri”, se mai menționează în răspunsul Biroului.
Recent, la fel cu șase luni, Guvernul a extins termenul pentru introducerea produselor petroliere prin punctul de trecere a frontierei „Novosaviţcaia-Cuciurgan” cu asigurarea posibilității vămuirii acestor produse la postul vamal „Bender 2”. Produsele petroliere sunt destinate pentru consum în regiunea transnistreană, iar această procedură a fost determinată inițial până la finele anului 2016 și ulterior prelungită, de regulă semestrial, până la moment fiind aprobate opt hotărâri ale executivului în acest sens.
„În așa mod, Guvernul Republicii Moldova intervine cu măsuri pozitive de sprijin în raport cu populația și agenții economici din regiune pentru a acoperi necesitățile de aprovizionare cu produse petroliere, în condițiile în care operațiunile date se încadrează în cerințele stipulate de cadrul normativ național”, precizează instituția.
Totodată, este statuat expres faptul că, în cazul instituirii controlului în comun la punctul „Novosaviţkaia-Cuciurgan”, procedura enunțată în hotărârea de Guvern respectivă va fi sistată.
Spre deosebire de Decizia protocolară din 30 martie 2012, care este un document politic convenit în procesul de negocieri și care a soluționat problema circulației nestingherite și fără verificări vamale duble a trenurilor marfare ce se deplasează inclusiv prin regiunea transnistreană, hotărârea de Guvern în cauză are un obiect de reglementare a unei categorii specifice de mărfuri (import de produse petroliere) și care reprezintă o acțiune de suport din partea Chișinăului în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.