Inaugurarea Hramului Chişinăului reprezintă revenirea la tradiţiile creştine, preot
__
[{Arhivă}]
{Chişinău.04.10.00.Info-Prim Neo/gln/ }Reprezentanţii Mitropoliei Chişinăului şi Moldovei consideră inaugurarea Hramului Chişinăului drept o corectare a greşelilor predecesorilor şi revenirea la tradiţiile creştinilor ortodocşi de a avea un Hram al localităţii, transmite Info-Prim.
Istoria ortodoxiei la moldoveni e de trei ori mai veche decât statul, intrunind tradiţii pe care alte religii nu le au. Printre acestea se numără hramul localităţilor cu un sfânt ocrotitor şi Paştile Blajinilor. În viziunea consilierului Mitropoliei, părintele Vasile Ciobanu, aceste vestigii fac parte din fiinţa spirituală şi tradiţia istorico-culturală a poporului. La cei 2000 de ani de la naşterea lui Isus Hristos Chişinăul, unica localitate din ţară ce nu avea sărbătoarea ocrotitorului, a luat Hramul Acoperământul Maicii Domnului, sărbătorit la 14 octombrie.
Fiind o sărbătoare a sufletului, Hramul Chişinăului propune mai multe manifestări legate de izvoarele şi temelia spiritualităţii moldovenilor. Printre acestea se numără Acatistul Acoperământului Maicii Domnului la Catedrala “Naşterea Domnului”, procesiunea din două direcţii pe bulevardul Ştefan cel Mare spre Catedrală, Sfânta Liturghie, procesiunea pe străzile din jurul Catedralei, depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, sfinţirea şi înmânarea drapelelor de luptă ale Marelui Voievod Ministerelor Apărării şi de Interne, concert de muzică sacră. La ora 9.30 vor bate clopotele Catedralei, iar de la 9.50 până la 10.00 vor bate toate clopotele din bisericile Chişinăului. Iar la ora 18.00 de asupra oraşului se va înălţa icoana Maicii Domnului, ocrotitoarea Chişinăului, notează Info-Prim.