Ina Butucel: Nu va exista imixtiunea statului în activitatea camerelor agricole

Constituirea camerelor agricole va avea loc după principiul „de jos în sus” și nu va exista imixtiune din partea statului în activitatea acestor entități agricole. Asigurările sunt date de Ina Butucel, director al componentei mediu de afaceri și politici în agricultură din cadrul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală și au fost făcute în cadrul dezbaterii publice „Camerele agricole în Uniunea Europeană, modele pentru Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit reprezentantei proiectului USAID, camerele agricole vor avea propriul consiliu de administrare, iar distribuirea bugetului și deciziile de management vor aparține exclusiv membrilor camerei.

Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul tehnic al Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. Potrivit proiectului de lege, urmează a fi create 10 camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Reprezentanta proiectului USAID dă asigurări că entitățile agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor.

„Toate cele 10 camere, la rândul lor, urmează să delege reprezentanți în Camera Agricolă Națională, care va fi un for-umbrelă ce va coordona toate cele 10 camere de la nivel național și va fi liantul în procesul de luare a deciiilor și de elaborare a politicilor publice. În procesul de constituire a camerelor agricole, rolul statului este doar de a oferi un cadru legal, juridic, pertinent organizării acestor camere. Activitatea de mai departe, modul în care se stabilesc relațiile cu membrii săi ține de procesele interne. Pe o abordare similară am mers și în procesul de elaborare a acestui proiect de lege. Este un principiu de organizare „de jos în sus”. Fermierii sunt cei care se convoacă la Adunarea Generală de constituire a camerei agricole, votează componența consiliului de administrare, își adoptă statutul, regulamentele de organizare internă și aleg organul executiv care va administra activitatea camerei”, a spus reprezentanta proiectului USAID, Ina Butucel.

Ina Butucel spune că organele executive ale fiecărei camere agricole vor decide, prin consens, modul de repartizare a fondurilor și modul de interacțiune cu autoritățile publice. Ea se arată convinsă că nu poate fi vorba de presiune din partea statului în luarea deciziilor interne ale fiecărei entități agricole.


„Fiecare cameră va dispune de buget propriu, pe care-l va distribui conform deciziei adoptate de Adunarea Generală. Camerele agricole vor avea reprezentanți în acele grupuri, comisii constituite de autoritățile publice care urmează să aibă impact și asupra intereselor membrilor camerelor agricole. Camera agricolă va fi platforma ce va oferi condiții de dialog permanent dintre sectorul public și privat, dar nu va crea imixtiune în activitatea camerei. Întregul proces de administrare a camerei aparține totalmente membrilor acesteia, care decid modul de organizare internă”, a mai spus reprezentanta proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală.

Potrivit Inei Butucel, beneficiile apartenenței la una din cele 10 camere agricole vor fi incontestabile. Calitatea de membru al camerei agricole le va oferi fermierilor posibilitatea să beneficieze de expertiză în domeniul agricol, de informații privind absorbția fondurilor europene și de acces la noile tehnologii.

„Asociațiile sectoriale existente la moment urmează să înțeleagă beneficiile existenței unei asemenea camere agricole. Deoarece la moment, orice informație sau consultanță profesionistă este destul de costisitoare și nu toate asociațiile își permit acest lux de a oferi membrilor săi acces la tehnologii și practici performante. Pe când camerele agricole vor crea acea platformă pe care se va uni consultanța, informațiile cu privire la noile tehnologii, va avea loc un schimb de experiență, schimb de practici. Camerele agricole urmează să-i îmbrățișeze pe toți cei care practică activitatea agricolă și sunt înregistrați oficial, cei care vor să aibă acces la informații, practici profesioniste, acces la finanțare sau la informații cum pot accesa aceste fonduri pentru dezvoltarea afacerilor agricole”, a explicat Ina Butucel.

Dezbaterea publică „Camerele agricole în Uniunea Europeană, modele pentru Republica Moldova”, este ediția a patra din cadrul Proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.