În ultimii ani, Moldova a ignorat în mod oficial cerințele Convenției de la Aarhus, declarație

Republica Moldova a fost prima țară care a ratificat, în 1999, Convenția de la Aarhus, care se referă la accesul la informație și justiție, precum și la participarea publicului la luarea deciziilor în domeniul mediului. Este Convenția Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite, semnată în orașul danez Aarhus în 1998 și menită să asigure democrația în domeniul mediului. De atunci, s-au făcut multe eforturi pentru a pune în aplicare în Republica Moldova acest instrument internațional unic în domeniul democrațieie ecologice. Au fost adoptate mai multe acte legislative, care însă au fost formulate în așa fel încât Convenția să nu fie pe deplin pusă în aplicare, afirmă directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, Ilia Trombiţki, doctor în biologie.

Într-o conferință de presă la IPN, Ilia Trombiţki, a declarat că Convenția reprezintă un tratat important în domeniul democrației Ecologice și de mediu. Deși erau așteptări că acest document va fi implementat cu succes, există multe rezerve.

În cadrul Convenției există un Comitet de conformitate, unde oricine poate face referire la rapoartele de nerespectare a Convenției. Comitetul ia în considerare astfel de cazuri și face recomandări, care sunt examinate de următoarea reuniune a guvernelor țărilor care au ratificat Convenția Aarhus.

În 2008, Asociația „Eco-TIRAS” a trimis un mesaj Comitetului de conformitate, cu privire la nerespectarea de către Republica Moldova a dispozițiilor Convenției pe partea ce se referă la accesul la informațiile de mediu. Ca urmare a examinării, în 2011, părțile au adoptat recomandări pentru Moldova. Guvernului i s-a solicitat să adopte și să pună în aplicare un plan național pentru respectarea Convenției. Guvernul a acceptat, dar practic nu a făcut nimic.

În 2017, „Eco-TIRAS” a trimis din nou un comunicat Comitetului de conformitate, cu privire la eșecul țării de a îndeplini o serie de obligații. „Guvernul a ales să ia poziția unui struț și să ignore obligațiunile sale. Nici apelul de la Geneva la Ministerul de Externe al Republicii Moldova nu a schimbat situația. De trei ani și jumătate, Guvernul nu a făcut nimic! În prezent, „Eco-TIRAS”, în cadrul unui proiect comun cu ONG-ul „Arnika”, din Republica Cehă, pregătește un raport alternativ, cu privire la punerea în aplicare a obligațiilor Republicii Moldova de implementare a Convenției, ce va fi prezentat în octombrie 2021, în cadrul Reuniunii părților la Convenția de la Aarhus, de la Tbilisi (Georgia)”, a notat Ilia Trombiţki.

Președintele „Arnika”, Martin Skalski, a menționat că această Convenție este un garant al accesului la informația despre ecologie, ca oamenii să poată participa la procesele decizionale, să-și protejeze drepturile în instanță. Potrivit lui, acest document foarte important se înscrie în legislația europeană. Martin Skalski a mai spus că Cehia a fost printre primele state care au adoptat legi ce țin de mediu, dar și care asigură accesul la informația ce se referă la ecologie. În opinia sa, accesul la informații este un factor important. Altfel este dificilă implicarea oamenilor în îmbunătățirea mediului ambiant.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.