Persoanele cu dizabilități de vedere vor putea vota individual, cu ajutorul plicului șablon, la scrutinul din 24 februarie. Rodica Sîrbu, șefa direcției comunicare a Comisiei Electorale Centrale, a declarat pentru IPN că au fost tipărite 2300 de plicuri șablon, care vor fi distribuite în toate secțiile de votare. Plicurile vor fi de două tipuri, pentru alegerile parlamentare și pentru referendumul consultativ.
Astfel, pentru ambele buletine de vot la alegerile parlamentare va fi utilizat același model de plic șablon, deoarece ambele buletine au aceeași lățime și dimensiune a patrulaterului în care este inclus concurentul electoral și cercul unde se aplică ștampila „votat”. La fel și în cazul buletinelor pentru referendum.
Plicul șablon este un instrument care permite persoanelor cu dizabilități de vedere să poată vota independent, fără ajutorul unei terțe persoane. Pe plicul șablon, în dreptul fiecărui concurent electoral este imprimat, în limbaj Braille, numărul de ordine al acestuia, iar alegătorul poate să-l găsească tactil pe concurentul pentru care vrea să voteze.
Persoanele cu dizabilități de vedere vor fi informate de către membrii biroului secției de votare despre posibilitatea votării cu ajutorul plicului șablon. După ce a votat, buletinul de vot va fi scos din plicul șablon, va fi pliat și introdus în urna de vot, după care plicul șablon va fi întors comisiei din cadrul secției de votare.
Votarea cu ajutorul plicului șablon a fost testate pentru prima dată, la o singură secție de votare, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din anul 2010. Ulterior, în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, această modalitate de votare a fost disponibilă la toate secțiile de votare.