În tarifele la apă și canalizare sunt incluse toate cheltuielile pentru energie electrică, ANRE

Atât în tarifele anterioare pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele ajustate recent au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Cu o precizare în acest sens a venit Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în contextul declarațiilor privind situația economico-financiară și riscurile în activitatea întreprinderii municipale, transmite IPN.

Acum o zi, primarul capitalei avertiza că riscul ca orașul să rămână fără apă este foarte mare. Potrivit lui Ion Ceban, din cauză că au fost tergiversate procesele pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, dar și pentru că scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, „Apă-Canal Chișinău” a acumulat datorii la energia electrică. Pentru două luni suma datoriei este de 78 de milioane de lei. Iar întreprinderea nu are acești bani în cont.

Totodată, furnizorul de energie electrică a anunțat că amână până pe 1 februarie deconectarea instalațiilor SA „Apă-Canal Chișinău”. „Decizia respectivă a fost luată în urma asigurărilor oferite de reprezentanții din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, potrivit cărora sunt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”. ÎCS „Premier Energyˮ SRL precizează că, dacă nu vor fi luate măsuri concrete în termenul stabilit, va recurge la deconectarea locurilor de consum de la sursa de alimentare cu energie electrică, fără preavizare suplimentară”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit comentariului făcut de ANRE, actualele tarife acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, reieșind din volumul consumului tehnologic și al pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică. „Agenția încurajează atât administrația „Apă-Canal Chișinău”, cât și fondatorul acesteia să-și concentreze eforturile în vederea îmbunătățirii managementului economico-financiar în lichidarea restanțelor față de creditorii întreprinderii, iar în cazul dat să identifice soluții în comun cu ÎCS „Premier Energy”, mutual acceptabile ca valoare și ca termen, de achitare a datoriei pentru consumul de energie electrică”, precizează regulatorul într-un comunicat de presă.

ANRE anunță că a inițiat un control al activității licențiate a  „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020-2022  pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.