În societate se atestă tendinţe pozitive faţă de problemele legate de egalitatea de gen

Pe parcursul ultimilor ani se înregistrează tendinţe pozitive în ceea ce ţine de atitudinea societăţii faţă de problemele legate de egalitatea de gen, iar oamenii conştientizează tot mai mult problemele cu care se confruntă femeile atunci când încearcă să se implice mai mult în viaţa publică. Concluziile sunt făcute de către experţii Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare şi ai  Fundaţiei Est-Europene, în baza mai multor sondaje realizate în perioada din 2006 şi până în prezent.

Andrei Brighidin, de la Fundaţia Est Europeană, a declarat joi, 16 iulie, la o conferinţă de presă la IPN că principalele concluzii denotă tendinţe pozitive, iar numărul persoanelor, participante la sondaje, care susţin că femeile trebuie să se implice mai mult în activitatea primăriilor, a consiliilor locale, raionale, este în creştere. Situaţia, însă este diferită când vine vorba de numărul respondenţilor care preferă femei în funcţia de deputat, acesta fiind în descreştere.

Cristian Ciobanu, de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menţionat că studiile sociologice care măsoară nivelul de persistenţă a valorilor patriarhale în societatea moldovenească denotă că mai mulţi moldoveni nu cred că există o egalitate reală între bărbaţi şi femei. Cristian Ciobanu a declarat că, pe de altă parte, o majoritate din respondenţi nu mai consideră că bărbaţii sunt mai capabili să conducă decât femeile în viaţa publică. numărul celor care ar prefera femei în multe funcţii de decizie s-a mărit de 2-3 ori; unica excepţie fiind deputaţii în Parlament. În cadrul sondajelor, s-a constat că lipsa de timp, lipsa experienţei politice şi lipsa interesului sunt principalele motive din care femeile nu se implică activ în viaţa publică.

Olga Nicolenco, expert independent în problemele gender, a menţionat că acum 9-10 ani numărul persoanelor care dădeau răspunsul „genul nu contează”, era mai mare decât în ultimele sondaje, în prezent acesta a scăzut simţitor. Acest lucru se explică prin faptul că persoanele care răspundeau astfel, au migrat în tabăra celor care susţin că ar prefera o femeie într-o funcţie decizională.

Expertul a explicat că percepţia societăţii a evoluat de-a lungul anilor, nu şi a politicienilor şi autorităţilor care nu întreprind prea multe acţiuni pentru a promova femeile pe listele electorale, dar şi în funcţii importante în principalele structuri ale statului.

  • cristian ciobanu despe atitudinea fata de egalitatea de gen.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.