În situații de genul alegerii președintelui CC nu trebuie să existe grabă, jurist

În asemenea situații cum este alegerea președintelui Curții Constituționale, nu trebuie să existe grabă. De această părere este avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, exprimată în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit lui, este vorba despre transparență care trebuie să existe și la Curtea Constituțională, de proceduri pe care trebuie să le cunoască și cetățenii cum ar fi ce planuri are persoana în calitate de viitor președinte al CC. „Nimeni nu neagă meritele lui Mihai Poalelungi– a fost judecător la Curtea Supremă, a fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar atunci când candidezi nu numai la o simplă funcție managerială, trebuie să prezinți anumite argumente”, a spus Vadim Vieru.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale, este de părere că operativitatea cu care Mihai Poalelungi a fost numit în noua funcție vorbește despre o bună înțelegere cu majoritatea parlamentară, care astăzi este la putere în Republica Moldova. „Și acesta este factorul care pe mine mă îngrijorează. De fapt, ceea ce mă îngrijorează mult mai mult este lipsa unui concurs transparent și lipsa la general a unui concurs pentru că participarea unei singure persoane nu poate fi considerată concurs”, a menționat Ștefan Gligor. Potrivit lui, acesta este un pas disperat al guvernării de a promova un om oarecum comod și susținut de majoritatea parlamentară față de legitimitatea căreia există o mulțime de întrebări.

Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice, nu vede nicio grabă în numirea lui Mihai Poalelungi în fruntea Curții Constituționale având în vedere că în funcția de judecător al acestei instituții a fost numit pe 6 martie. „Domnul Poalelungi deja de zece zile este judecător la Curtea Constituțională, dar odată ce Tudor Panțâru și-a depus demisia în ianuarie, înseamnă că o astfel de variantă era așteptată”, a spus Ion Guzun.

Vineri, 16 martie, la scurt timp după ce a depus jurământul în fața deputaților, noul judecător al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a fost numit președinte al instituției, într-o ședință plenară a instanței constituționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.