În satele din Moldova, 85% dintre copii nu se spală pe dinţi

Peste 85% dintre copiii din localităţile rurale nu respectă igiena orală, nu dispun de remedii individuale de igienă orală sau depăşesc considerabil termenul de utilizare a acestora. Unul din autorii proiectului Programului Naţional de sănătate orală la copii în Republica Moldova, pentru anii 2015-2020, doctorul conferenţiar Aurelia Spinei, contactată de IPN, a spus că părinţii nu asigură copiii cu remedii de igienă, elementar cu periuţă şi pastă de dinţi, care trebuie schimbată o dată la trei luni.

În majoritatea cazurilor, copiii nu au în general periuţă de dinţi, părinţii menţionând că nu au resurse suficiente pentru a procura aceste remedii de igienă.  „Avem o cultură de igienă deplorabilă. Copiii nu văd un exemplu la părinţi, nu sunt ghidaţi şi motivaţi. În mediul şcolar nu sunt instruiţi, educaţi corect”, a spus doctorul conferenţiar.

Potrivit Aureliei Spinei, o practică defectuoasă este şi mestecarea de către părinţi, şi nu numai, a alimentelor pe care le dau copiilor. „Părintele, având altă floră micorbiană în cavitatea bucală, având un şir de maladii, toate acestea sunt transmise copilului şi el, neavând imunitatea suficientă, este supus unor riscuri cu care nu poate lupta. Se infectează cu streptococcus mutans, care este principalul microorganism care provoacă caria dentară. Este demonstrat ştiinţific că acest microb este transmis de la mamă la copil, de la bunică la copil, de la adult la copil”, a spus specialistul.

Într-un număr impunător de sate din Moldova este limitat accesul copiilor la asistenţa stomatologică din cauza lipsei cabinetelor dentare în localităţile respectivă sau cele învecinate. Utilajul stomatologic utilizat la tratamentul copiilor în sectorul public este uzat şi depăşit, iar modernizarea acestuia necesită alocarea unor sume impunătoare. Totodată, jumătate din numărul total de medici stomatologi care activează în sectorul public acordă asistenţă stomatologică atât adulţilor, cât şi copiilor, iar pregătirea specială şi calificarea necesară pentru acordarea asistenţei stomatologice copiilor au doar 12,87% din specialişti.

Doctorul conferenţiar Aurelia Spinei  recomandă crearea comitetului de supraveghere a afecţiunilor stomatologice şi asigurarea funcţionării lui, creşterea capacităţilor instituţionale în prevenirea şi tratamentul afecţiunilor stomatologice la copii. De asemenea, se propune mobilizarea comunitară şi educarea copiilor, cadrelor didactice în instituţii de educaţie şi învăţământ şi a familiilor în profilaxia afecţiunilor stomatologice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.