În Republica Moldova ponderea femeilor care dețin funcția de primar/primară va atinge 30% în 2035

În Republica Moldova ponderea femeilor care dețin funcția de primar/primară va atinge 30% în 2035, este una din concluziile de bază a celui de al doilea raport de monitorizare a alegerilor generale locale din perspectiva de gen efectuată de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).

Monitorizarea a evidențiat existența unor bariere semnificative care împiedică participarea femeilor în această funcție electivă, ceea ce necesită o reflecție și un efort comun pentru a le depăși. Constatările experților evidențiază că există factori sociali și culturali care influențează predispoziția femeilor de a se lansa în politică. Responsabilitățile de îngrijire, lipsa suportului familial și lipsa de încredere în propriile forțe și capacități sunt principalele bariere identificate. Este esențial să recunoaștem și să abordăm aceste probleme în vederea creării unui mediu favorabil pentru implicarea femeilor în procesele electorale.

Un alt aspect important relevat de monitorizare este reprezentarea stereotipică asociată cu funcția de primar/ă. Aproximativ 50% dintre respondenți asociază această funcție cu calități legate de statutul marital, prezența copiilor și religiozitate. De asemenea, doar 8% cred că un primar ar trebui să fie o femeie, în timp ce 36% consideră că trebuie să fie un bărbat. Aceste opinii reflectă necesitatea unei schimbări în mentalitatea și percepția societății cu privire la rolul și capacitățile femeilor în politică.

Referitor la participarea femeilor în alegeri, se constată o creștere lentă, a candidaturilor acestora pentru funcția de primar/primară. Comparativ cu scrutinul electoral din 2011, ponderea femeilor candidate a sporit cu doar 7%. În alegerile locale din 2023, ponderea femeilor care au candidat a constituit 30,4% din totalul candidaților, înregistrând o creștere cu doar 3% față de scrutinul electoral din 2019 și cu 7% față de alegerile locale din 2011. Acest aspect subliniază necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a spori participarea femeilor în politică.

În ceea ce privește candidatele independente, observăm o creștere cu 6% față de scrutinul electoral din 2019. Cu toate acestea, ponderea femeilor care candidează independent rămâne mai mică decât cea a femeilor desemnate de partidele politice. Această situație sugerează că femeile sunt mai reticente să candideze fără susținerea unui partid, inclusiv sprijin moral și financiar. Pentru a amplifica reprezentarea femeilor în funcțiile de primar/primară, implicarea partidelor politice este esențială, au evidenția reprezentanții CPD.

În privința femeilor alese în funcția de primar/primară, progresele înregistrate sunt nesemnificative. În acest scrutin, au fost alese 216 femei primar/primară, reprezentând 24,1% din numărul total de candidate. Comparativ cu alegerile precedente, numărul acestora a crescut cu doar 2%. Această tendință se menține neschimbată în ultimele patru scrutine electorale. Luând în considerare evoluția ultimilor ani, estimăm că ponderea femeilor care dețin funcția de primar/primară va atinge 30% în 2035.

O altă constatare importantă este reprezentarea femeilor în spațiul mediatic. Indiferent de tipul produsului mediatic analizat: dezbateri electorale, spoturi electorale, talk-show-uri și știri din 10 posturi TV monitorizate, femeile sunt reprezentate într-un număr destul de mic, în special în orele de audiență scăzută. Niciun post TV monitorizat nu a respectat echilibrul de gen în ceea ce privește reprezentarea femeilor.

În final, echipa CPD menționează ” că este necesară o acțiune colectivă pentru a înlătura barierele și prejudecățile sistemice care împiedică participarea echitabilă a femeilor în politică. Știm că schimbarea necesită timp și efort, dar suntem hotărâți să construim o societate egalitară, care valorizează și promovează abilitățile și contribuțiile tuturor cetățenilor săi, indiferent de gen. Prin colaborare și implicare activă, vom construi o societate mai echilibrată și mai incluzivă pentru toți.”

Conferinta integrala poate fi urmărită   
AICI

--

Cu respect,

Alina Andronache

Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare"

str. Armeneasca, 13 Chişinău, Republica Moldova

tel:/ fax: (+373 22) 207-157

mob.: (+373) 69668931

web: www.progen.md

https://ci3.googleusercontent.com/mail-sig/AIorK4ztC7iUKqHFFeuakMzTVd101lXgoCn3vugjmkLAcRwDTGEzRrkiuSpoQOLL5eN2oQjk5DdLsUI


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.