În Republica Moldova nu există o lege de calitate care să protejeze animalele, declaraţie

În Republica Moldova nu există o lege de calitate care să protejeze animalele. Acestea sunt tratate cu violență, iar unele sunt omorâte cu cruzime. În capitală, deși au trecut aproape doi ani de la aprobarea Regulamentului de întreţinere a animalelor domestice şi a celor fără adăpost, acesta așa și nu este aplicat. Problema animalelor fără adăpost persistă de zeci de ani, dar este ignorată de autorităţi. Tot ce se face pentru a îmbunătăți situația, e mai mult cu implicarea voluntarilor, care însă nu dispun nici de finanțări suficiente, nici de pârghii de influență. Într-o conferință de presă la IPN, Olga Gherştoga, activistă pentru drepturile animalelor, a declarat că, pe fundalul acestei realităţi, deputaţii abordează subiectul animalelor doar în campania electorală.

Activista spune că oamenii sunt manipulaţi, sinceritate în astfel de intenţii nu există. Ea a amintit despre consultările organizate în aprilie anul curent pentru a definitiva proiectul de lege propus de deputata Arina Spătaru privind întreţinerea şi protecţia animalelor de companie, înainte ca acesta să fie înregistrat în Parlament. Atunci, activiștii pentru drepturile animalelor şi voluntarii au ajuns la concluzia că deputaţii, înainte de a scrie o lege, nu se asigură dacă aceasta va funcționa sau nu. Proiectul propus, în mare parte, a fost copiat din altul, înregistrat din 2013.

Lidia Vinogradova, voluntară, spune că problema animalelor fără adăpost a fost folosită ca momeală în perioadă electorală și de Ruslan Codreanu, ex-primar interimar, în mandatul căruia necropola a fost transformată în centru de sterilizare. Atunci, candidat la funcţia de primar al capitalei, Ruslan Codreanu a îndemnat activiștii pentru drepturile animalelor şi voluntarii să-l susţină. A făcut promisiuni la subiectul salvării animalelor şi siguranței comunităţii, pe care le-a uitat în scurt timp. Tânăra nu împărtășește părerea unora care consideră că, datorită lui Codreanu, necropola a devenit centru de sterilizare, pentru că, spune ea, un centru de sterilizare nu înseamnă „vopsitul unui gard şi punerea unei tăbliţe”.

Anastasia Cazlovschi, voluntară, a reiterat că problema animalelor persistă de zeci de ani, iar autorităţile nu-i fac față. Oamenii, în mare parte, sunt netoleranți cu animalele străzii, iar autorităţile nu respectă propriile regulamente și investesc ineficient bani în gestionarea  problemei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.