În Republica Moldova 12 din 1000 de copii mor până la un an
Republica Moldova rămâne a fi o ţară cu mortalitatea infantilă ce depăşeşte media europeană, chiar dacă pe parcursul a 13 ani, până în 2009, rata mortalităţii infantile a scăzut cu 8%. Anual 12 din 1000 de copii din Republica Moldova mor până a atinge vârsta de un an. Iar dintre ei, fiecare al cincilea copil moare acasă. Datele au fost prezentate la o conferinţă naţională în această săptămână, transmite Info-Prim Neo.
Mortalitatea copiilor cu vârsta de până la 5 ani este determinată de statutul social şi cultural al familiei, a declarat Rodica Scutelnic, şefă de direcţie la Ministerul Sănătăţii. Majoritatea cazurilor tragice se întâmplă în familii vulnerabile, care nu au ştiut cum să îşi îngrijească copilul şi nu au solicitat ajutorul medicului la primul semn de risc pentru sănătate.
Traumatismele şi intoxicaţiile constituie principala cauză a mortalităţii copiilor. Urmează maladiile respiratorii.
Statistice arată că mai mult de jumătate din copiii decedaţi până la 6 luni au fost alimentaţi neadecvat vârstei, 63% din decesuri puteau fi evitate în condiţiile spitalizării precoce.
Rodica Scutelnic menţionează că necunoaşterea semnelor de pericol pentru viaţa celor mici, persistenţa practicilor vicioase în familie, sunt factori care influenţează mortalitatea copiilor până la 5 ani.
„Problema mortalităţii infantile nu este doar una medicală, dar şi una socială. Iată de ce este importanţă cooperarea sectoarelor medical şi social” , a conchis responsabilul de la Ministerul Sănătăţii.