La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Criuleni
---
Raionul Criuleni are 43 de localităţi, 25 de primării. Populaţia raionului este de peste 73 de mii de locuitori.
La alegerile locale din 14 iunie, a patra parte din actualii aleşi locali vor fi realeşi, în unele cazuri pentru că s-au evidenţiat, în altele pentru că votanţii nu au alternativă. În unele localităţi primarii sunt la al patrulea mandat şi oamenii s-au obişnuit cu ei. Dacă la alegerile parlamentare oamenii votează simbolurile şi partidele, în cazul scrutinului local votează persoane concrete, echipa – spune expertul local Grigore Savin, care are o experienţă de peste 20 de ani în presa locală şi peste 25 de ani în sectorul public.
Grigore Savin a remarcat că în fiecare raion există exemple bune şi mai puţin bune, şi Criuleni nu este o excepţie. Sunt primari care în patru ani au făcut multe şi oamenii văd acest lucru. În satul Măgdăceşti s-au reparat edificiile mai multor instituţii publice, iar schimbările sunt pe faţă. Chiar dacă locuri de casă practic nu mai sunt, oamenii sunt tentaţi să se mute aici. În 4 ani, numărul locuitorilor a crescut cu 2 mii.
La nivel de raion, practic toate instituţiile de învăţământ au fost dotate cu sisteme autonome de încălzire, cu blocuri sanitare în interior, camere de luat vederi etc., se implementează registrul electronic al elevelor. De asemenea, şcolile au fost izolate termic şi geamurile şi uşile au fost înlocuite cu sisteme termopan.
Există şi restanţe. Aşa şi nu a fost montat un sistem de canalizare şi tratare a apelor uzate. De mai multă vreme a fost cumpărat utilajul necesar, au fost făcute lucrări, fiind investite până acum în jur de 20 de milioane de lei, şi urma să fie făcută o staţie zonală, însă proiectul a stagnat. Grigore Savin spune că proiectul tot a fost amânat şi, cel mai probabil, este deja depăşit. Dar la orizont a apărut un proiect nou, Germania ar putea acorda sprijin pentru construcţia unei staţii de epurare comună cu raionul Dubăsari.
Expertul spune că în raion e necesar să se pună accentul pe proiecte de dezvoltare a antreprenoriatului rural. Există exemple de astfel de proiecte – livezi moderne, sere performante, dar iniţiativele nu trebuie să se oprească aici. Producţia bună este solicitată oriunde. În Criuleni, ca şi în alte raioane, se atestă o situaţie dificilă în ceea ce priveşte utilizarea fondului funciar, un sfert din pământuri nu sunt prelucrate, localnicii nu fac nimic, iar autorităţile nu intervin în niciun fel. Expertul a făcut o comparaţie cu statele din UE, unde există specialişti care verifică pământul şi se iau măsuri dacă proprietarii nu-l prelucrează. În cazul primăriilor de la noi din ţară de multe ori în funcţiile responsabile de sectorul funciar ajung rudele edililor sau oameni care nu au pregătirea necesară. Dar şi competenţele acestor angajaţi nu sunt ajustate la cerinţele actuale.
Grigore Savin a mai spus că este nevoie de un studiu pentru a vedea care sunt necesităţile oamenilor şi care sunt competenţele care urmează a fi atribuite autorităţilor publice locale. În opina sa, reforma în domeniu se face în grabă şi, deşi în ţară într-adevăr e necesară comasarea unor localităţi şi competenţe, trebuie implementată o reformă teritorial-administrativă care să ofere autonomie locală reală şi să permită gestionarea surselor financiare, să fie foarte clar stipulate sarcinile şi competenţele.
În contextul alegerilor din 14 iunie, expertul a spus că, spre regret, nu toţi cei care vor să devină primari au pregătirea necesară. În ceea ce ţine de miza alegerilor locale, deocamdată situaţia este incertă „pentru că mergem spre o legislatură nouă cu bagajele vechi”. Cetăţenii sunt, într-o oarecare măsură, apatici şi au aşteptări incerte, pentru că la nivel naţional au loc scandaluri în jurul sectorului bancar şi deja şi oameni care posedă o pregătire în domeniu nu înţeleg ce se întâmplă, cu atât mai mult nu înţeleg oamenii fără această pregătire. Oamenii aşteaptă de la autorităţi să se facă dreptate, au aşteptări de la partidele noi apărute. Însă, în opinia sa, schimbări de proporţie în configuraţia politică nu se vor produce după aceste alegeri.
Elena Nistor, IPN