La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Căuşeni
---
Raionul Căuşeni are 27 de primării pentru 43 de localităţi, dintre care două oraşe. Populaţia raionului este de peste 90 de mii de locuitori.
Directorul Centrului Informaţional Tighina din Căuşeni, Tudor Câşlaru, constată că în raion s-au înregistrat unele succese, dar mai multe insuccese. Proiectele promise în campania electorală precedentă au fost îndeplinite în proporţie de 5-10%. Expertul consideră că principalul mecanism de eficientizare a managementului autorităţilor publice locale ar fi crearea parteneriatelor public-private locale, cu implicarea mai activă a cetăţenilor.
Tudor Câşlaru este de părere că actualul format al împărţirii teritorial-administrative asupra gestionării treburilor la nivel local este ineficient, dar nici împarţirea ţării pe 8 regiuni în acest moment nu ar fi o soluţie. Expertul crede că împărţirea pe judeţe a fost cea mai eficientă de până acum. În opinia sa, o măsură de moment necesară ar fi reducerea cadrelor/serviciilor din Parlament şi alte structuri de stat în proporţie de 50% şi instituirea serviciilor la nivel local, mai aproape de cetăţeni.
Întrebat cum s-au descurcat autorităţile publice locale în ultimii 4 ani, Tudor Câşlaru a menţionat că şi greu, şi foarte încet. Situaţia în raion este dezastruoasă, serviciile publice sunt de o calitate proastă. Corupţia e la ea acasă şi oamenii sunt dezamăgiti de tot ce se întâmplă, nu văd şi nu se aşteaptă la schimbări spre bine în timpul apropiat. În opinia sa, lucrurile ar merge mai bine dacă în toate instituţiile de stat, de orice nivel, ar veni specialişti din România. Un lucru important ar fi finanţarea directă a beneficiarilor, fără zeci de ministere intermediare. De asemenea, este binevenită promovarea Legii 2% pentru finanţarea ONG-urilor.
Expertul a menţionat că anul trecut a fost efectuat un studiu de fezabilitate pentru oraşul Căuşeni în cadrul căruia s-a constat că în medie pe an doar oraşul plăteşte 1,5 milioane de dolari pentru energie electrică şi 3,5 milioane dolari pentru gaze. „Cu aceşti bani se pot amenaja 10 hectare cu baterii solare şi să trecem totalmente la autogestiune energetică şi banii o să rămână acasă pentru dezvoltare. Dar, închipuiţi-vă situaţia pe ţară, dacă vor rămânea banii acasă. Este nevoie urgent de formarea unor centre raionale/locale profesionale de atragere a investiţiilor, inclusiv a fondurilor europene, în diferite domenii”, a notat directorul Centrului Informaţional Tighina.
Tudor Câşlaru a mai spus că este nevoie de a interzice ca funcţiile publice să fie obţinute de către oligarhi şi oameni de afaceri. Oamenii care au migrat trebuie încurajaţi să revină acasă, iar partidele ar trebui să se consolideze şi să acţioneze strategic pentru interesul naţional şi local.
Elena Nistor, IPN