În R. Moldova nu există produse modificate genetic autohtone, dar ele pot fi importate
Specialiştii din R. Moldova nu au depistat deocamdată produse modificate genetic sau care să conţină derivate ale acestora. Ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Constantin Miuhăilescu susţine că de câţiva ani, în RM activează un laborator special pe lângă Universitatea de Stat, în care au fost testate câteva zeci de produse şi culturi, dar nu au fost găsite organisme modificate genetic în produse. Anterior, R. Moldova expedia testele la Londra, Marea Britanie.
Potrivit lui Mihăilescu, în RM nu sunt cultivate culturi modificate genetic şi nici nu se elaborează produse care să conţină organisme modificate genetic, iar cercetările în acest domeniu sunt abia la început de cale. Ministrul susţine că din cauza procedurilor complicate de testare, produsele importate nu sunt supuse testării. Astfel, nu este exclusă pătrunderea lor de piaţă.
R. Moldova a ratificat câteva documente internaţionale privind conservarea şi utilizarea durabilă a diversităţii biologice, prin care şi a asumat responsabilitatea de a nu răspândi organisme modificate genetic. Cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu şi al Fondului Global de Mediu, în RM au fost derulate câteva proiecte ce ţin de pregătirea specialiştilor şi implementarea cadrului naţional de biosecuritate.
Necesităţile instituţionale pentru funcţionarea sistemului naţional de monitoring, inspecţie şi control în domeniul biosecurităţii, elaborarea cadrului instituţional de management al riscurilor provocate de utilizarea organismelor modificate genetic, cerinţele pentru etichetare, transportare şi ambalare a acestora au fost discutate joi, 21 iunie, în cadrul unui seminar, organizat de MERN.
Plantele modificate genetic sunt cultivate în 18 ţări, inclusiv în SUA, Argentina, Australia, Canada, China, Bulgaria şi România. Suprafeţele cultivate cu aceste culturi cresc în fiecare an şi sunt de ordinul milioanelor de hectare. Principalele culturi modificate genetic sunt soia, care constituie 61 la sută din producţia modificată genetic, bumbacul, porumbul şi rapiţa. Potrivit ecologiştilor, deocamdată ştiinţa nu a demonstrat sigur acţiunea negativă a organismelor modificate genetic asupra sănătăţii oamenilor.