În primii ani de funcționare a ZLSAC comerțul cu UE a cunoscut o evoluție pozitivă, expert

În primii ani de funcționare a ZLSAC, comerțul Republicii Moldova cu UE a cunoscut o evoluție pozitivă. Deși, prețurile la export s-au redus, creșterea volumului fizic al exportului s-a accelerat, iar în consecință valoarea livrărilor de bunuri către UE s-a majorat. Pe de altă parte, importul a cunoscut o evoluție negativă. Acest fapt a fost influențat de creșterea modestă a volumului fizic la importurile din UE și de reducerea prețurilor la import. Drept urmare, raporturile comerciale s-au îmbunătățit, iar în 2016, comparativ cu 2014, deficitul balanței comerciale cu UE s-a înjumătățit. Constatările se regăsesc într-o analiză realizată de către Alexandru Fala, expert al Centrului Analitic Independent Expert Grup, transmite IPN.

Expertul menționează că liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană nu a provocat șocuri pentru sectoarele vulnerabile ale economiei naționale, cum ar fi agricultura. Mai mult, majorarea exportului de produse agro-alimentare a depășit importul acestor bunuri din UE.

Totodată, potrivit lui Alexandru Fala, încă nu se atestă o schimbare semnificativă structurii economiei naționale, deși implementarea ZLSAC a favorizat exportul și implicit dinamica economică. Astfel, exportul în UE continuă să fie dominat de produse ce provin din sectoare economice ce se bazează pe utilizarea extensivă a forței de muncă, cum ar fi: agricultura și industriile ce activează în baza de lohn. Deși funcționarea ZLSAC reprezintă o precondiție pentru modernizarea țării, asigurarea restructurării și dezvoltării economice a Republicii Moldova poate fi realizată doar în contextul implementării autentice a reformelor, menționează expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.