În premieră, la cea de-a VII-a ediție a Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău – 2021, este inclusă o expoziție separată, în care sunt prezentate 24 de tablouri ale laureaților celor șase ediții anterioare. Acestea sunt semnate de artiști din diferite spații culturale, transmite IPN.
„În premieră, în cadrul manifestării din acest an, expunem o selecție de lucrări ale laureaților premiilor celor șase ediții anterioare, care se păstrează în colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei. Această selecție demonstrează elocvent o efervescență creatoare a unui grup de artiști care aparțin diferitor spații culturale, cu lucrări de diverse tematici și o impresionantă dinamică stilistică”, a declarat directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, curator al expoziției Bienala Internațională de Pictură Chișinău - 2021.
„Faptul că lucrările premiate de-a lungul anilor cuprind o largă diversitate stilistică, în care artiștii apelează la cele mai diverse tehnici și procedee artistice, ne demonstrează că logica jurizării nu se focusează pe anumite preferințe de ordin estetic, ci mai curând încurajează diversitatea în formă originală, profesionalismul și elaborările înnoitoare ale unor artiști care aparțin diferitor spații culturale. Ar mai fi de consemnat și faptul că marea majoritate dintre artiștii premiați la edițiile anterioare confirmă constant o trepidantă ascensiune artistică, care se remarcă atât în cadrul unor expoziții internaționale de amploare sau altor evoluări publice, cât și în elaborările de atelier”, a adăugat Tudor Zbârnea.
Criticul și istoricul de artă din România, Pavel Șușară, a spus că, dacă în edițiile anterioare, mai ales în cele de la început, noutatea putea fi identificată, cu predilecție, în geografia participării, acum, la deplina sa maturitate, surprizele de felul acesta aproape că nu mai există, practic fiind epuizate cam toate spațiile purtătoare de civilizație. „Este extrem de dificil să identifici o țară sau un loc semnificativ de pe glob care, într-un fel sau în altul să nu fi ajuns, măcar o singură dată, la Chișinău. În această situație, elementele noi care intervin în succesiunea ediţiilor trebuie căutate în detaliile semnificative, în schimbările de atitudine şi de comportament ale participanţilor şi, evident, în substanţa lucrărilor înseşi”, a notat criticul.
Evenimentul se desfășoară în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, sub patronajul Ministerului Culturii, fiind organizat de Centrul de Arte Amprente, Muzeul Național de Arte al Moldovei, Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, Fundația Sturza și Direcția Cultură a municipiului Chișinău.