În premieră, locul 3 în topul celor mai influenţi politicieni este împărţit

În premieră, două personalităţi împart poziţia a treia în topul celor mai influenţi politicieni, prezentat lunar de către Institutul de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”. Este vorba de preşedintele parlamentului, Igor Corman, şi vicepremierul Natalia Gherman. Ca şi în clasamentul pentru luna februarie, pe primele două locuri sunt premierul Iurie Leancă şi preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Într-o conferinţă de presă la IPN,  directorul „Politicon”, Anatol Ţăranu, a spus că Iurie Leancă este tradiţional în fruntea clasamentului. Pentru această poziţie l-a favorizat vizita pe care a făcut-o în SUA, întâlnindu-se cu preşedintele Barack Obama, plus un şir de evenimente care au avut loc în ultima vreme în Moldova.

Poziţia lui Vlad Filat în topul celor mai influenţi politicieni este explicată prin vizitele permanente pe care le face în teritoriu. Vlad Filat rămâne o persoană de referinţă în clasa politică, iar deciziile care sunt luate în interiorul PLDM se materializează în linia politică a Guvernului. Potrivit lui Anatol Ţăranu, că cei 32 de experţii care au realizat acest clasament au transmis date veridice şi nu poate fi vorba de vreo fraudare, cum se speculează.

Referindu-se la cei doi politicieni care împart locul 3, Anatol Ţăranu a spus că, în opinia sa, Igor Corman este unul dintre cei mai promiţători politicieni moldoveni şi se descurcă foarte bine în poziţia sa. Cât priveşte Natalia Gherman, directorul „Politicon” spune că politica externă în Republica Moldova este domeniul de succes şi, de aici, poziţia ministrului de externe este foarte cotată.

Revenit din vacanţă, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, urcă 7 poziţii în clasament, clasându-se pe locul 5, iar preşedintele ţării, Nicolae Timofti, a coborât o poziţie, ocupând treapta a 6-a a topului.  Anatol Ţăranu a menţionat că preşedintelui nu îi plac întâlnirile publice, iar acest lucru influenţează vizibilitatea pe care o are în viaţa politică.  Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, se menţine pe aceeaşi poziţie ca şi luna trecută – a 7-a, fiind urmat de ministrul educaţiei, Maia Sandu. Ultimii doi în Top 10 sunt Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, şi Marian Lupu, preşedintele PDM.

Politicon a făcut public şi clasamentul celor mai influente partidelor politice. Pe primul loc se clasează Partidul Liberal Democrat din Moldova, fiind punctat cu 241 de puncte. Pe locul doi este Partidul Comuniştilor, cu 193 de puncte, iar pe locul 3 – Partidul Democrat, 188 de puncte. Locurile 4 şi 5 sunt ocupate de către Partidul Liberal şi Partidul Liberal Reformator. Pe locul 6 se clasează Partidul Socialiştilor, pe 7 coboară cu o treaptă Mişcarea populară Antimafie. Iar locul 8 este ocupat de către Partidul Naţional Liberal. Ultimele locuri în Top 10 revin Partidului Popular, urmat de Partidul Regiunilor din Moldova.

  • anatol taranu despre top.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE