În octombrie se păstrează ritmul de creștere a veniturilor la bugetul public, secretar

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, susține că după implementarea reformei fiscale, care prevede facilități pentru angajatori și angajați, în luna octombrie se păstrează ritmurile de creștere a veniturilor la bugetul public național. Potrivit lui, s-a înregistrat o scădere a ritmurilor de creștere a încasărilor, dar nicidecum nu scăderea veniturilor, transmite IPN.

În luna octombrie 2018, au fost înregistrate mici redistribuiri între impozite. Ion Chicu spune că a avut loc o scădere a ritmurilor de creștere a încasărilor, dar nicidecum nu scăderea veniturilor. „Per total, la 1 noiembrie 2018, încasările la toate componentele bugetului public național depășesc veniturile încasate în aceeași perioadă în 2017 cu aproape patru miliarde de lei, fapt care confimă prognozele noastre că a fost momentul propice pentru a implementa o asemenea reformă, ori să mergi cu diminuări esențiale, dar absolut necesare a cotelor de impozite nu în toate situațiile, dar numai atunci când economia crește, când surplusul de încasări își permite așa o mică rezervă pentru perioadele următoare”, spune Ion Chicu.

Analistul economic Gabriela Cuneva susține că reforma fiscală va acționa diferit în diverse domenii. Este devreme să se vorbească despre anumite rezultate. „Dar faptul că au fost făcuți unii pași din partea statului pentru a oferi asemenea stimulente și să-i permită businessului să folosească asemenea instrumente, acest lucru este unul pozitiv”, a menționat analistul.

Directorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, Alexandru Baltag, consideră că diminuarea presiunilor asupra salariilor are legătură directă cu forța de muncă, care este deficitară. „Pe anumite segmete este chiar un deficit destul de mare și businessul aștepată și alte politici în domeniul muncii, în domeniul educațional. Businessul așteaptă de la stat ca abuzurile, în special din partea organelor de control și a celor care eliberează actele permisive, și birocrația excesivă să fie diminuate deoarece acest lucru, la fel, reprzintă un impediment”, a spus Alexandru Baltag.

Începând cu 1 octombrie, se aplică o singură cotă de 12% la impozitarea veniturilor persoanele fizice. Taximetriștii cu un salariu lunar de până la 10 mii de lei achită un impozit unic pe venit de 500 de lei lunar. Scutirea personală s-a majorat până la 24 de mii de lei anual. Pentru persoanele cu dizabilități obținute în acțiuni de luptă pentru integritatea țării și în Afganistan, scutirea personală urmează să crească până la 30 de mii de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.