În o pătrime din instituțiile de învățământ din țară apa nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici. Cele mai afectate sunt școlile din raioanele Cimișlia, Ceadîr-Lunga, Ștefan-Vodă, Leova, Hâncești, unde sunt constatate depășiți la nitrați, fluor, bor, hidrogen sulfurat, amoniac, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Solicitată de IPN, Mariana Tutunaru, medic igienist, a declarat că apa nepotabilă din punct de vedere igienic determină diferite patologii, în funcție de deficitul sau surplusul unor componenți chimici. Există influență asupra aparatului digestiv. Poate provoca chiar și gastrită sau colecistită. De asemenea, există impact și asupra ficatului.
Potrivit specialistei, din cauza fluorului din apă, copiii riscă să facă fluoroză dentară, care se manifestă prin pete galbene pe dinți, fiind afectată și structura dintelui. În opinia sa, o soluție ar fi instalarea filtrelor sau dotarea instituțiilor de învățământ cu apă potabilă îmbuteliată.
Specialiștii mai recomandă tratarea apei necorespunzătoare – defluorizarea, eliminarea sărurilor de calciu și magneziu etc. Se mai recomandă fierberea apei în scopul evitării îmbolnăvirilor prin maladii transmisibile condiționate de calitatea apei.
În țară activează peste 2700 de instituții de educație timpurie, instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal. Majoritatea sunt racordate la sistemul centralizat de asigurare cu apă.