Din cauza pandemiei COVID-19, taberele de odihnă „Cireșarii” de la Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău, și „Poienița veselă” de la Dănceni, raionul Ialoveni, care sunt în subordinea Consiliului municipal Chișinău, nu vor activa în vara anului curent. În capitală vor fi organizate doar tabere cu sejur de zi, tabere tematice și tabere online, pentru copiii care nu vor putea fi prezenți fizic la activități, transmite IPN.
Angela Cutasevici, viceprimar de Chișinău pe domeniul social, a precizat că taberele vor fi diverse ca durată și ca program, astfel că în unele copiii se vor afla timp de opt ore, iar în altele – 3-5 ore zilnic, în funcție de solicitările, care vor veni din partea părinților.
Tabere cu sejur de zi vor fi create pe lângă cele 18 centre extrașcolare, cinci școli de arte, pe lângă biblioteci, dar și în centre comunitare pentru copii și tineri, care sunt în subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului. Totodată, vor activa cel puțin 18 tabere online.
O tabără cu sejur de zi va putea activa în mai multe ture, pentru a evita aglomerația și pentru ca în activități să fie încadrați cât mai mulți copii. Taberele tematice vor aborda ecologia, turismul, antreprenoriatul, tehnologiile informaționale, dar și arte sau sport. Părinții își vor putea înscrie copiii la tabere pe o platformă online (e-tabara), care este în proces de definitivare. Aici vor fi plasate toate ofertele educaționale din perioada estivală, a precizat Angela Cutasevici.
Pentru a evita riscul contaminării cu COVID-19, copiii se vor afla în tabere în grupuri de maximum 15 persoane, elevii fiind obligați să poarte măști de protecție, în cazul în care nu se va respecta distanța socială de cel puțin un metru. Viceprimarul a dat asigurări că toate taberele de odihnă cu sejur de zi vor fi dotate cu dezinfectanți, se vor oferi și măști de protecție.
„Deocamdată nu este stabilit clar cât vor achita părinții pentru aflarea copiilor în tabere cu sejur de zi. În bugetul municipal pentru anul 2021 sunt prevăzuți 30 de milioane de lei pentru procurarea biletelor pentru copii care se vor odihni în tabere în perioada estivală. Acum trebuie să găsim posibilitatea de reorganizare și redirecționare a acestor mijloace financiare, astfel ca să putem asigura accesul mai multor copii la servicii”, a spus viceprimarul.
Municipalitatea elaborează un concept privind organizarea odihnei de vară a copiilor. „Cel mai dificil pentru noi acum este să identificăm forma aceasta de organizare financiară a procesului, pentru că nu avem reglementări foarte clare și cum să motivăm cadrele didactice, având și concedii. Respectiv, trebuie să găsim soluții, ca să-i motivăm să accepte invitația de a participa și de a lucra, de a se include în organizarea odihnei copiilor pe perioada de vară”, a mai spus Angela Cutasevici.
În municipiul Chișinău sunt 39 de mii de copii în ciclul primar de studii și 45 de mii încadrați în treapta gimnazială de învățământ. În vara anului trecut, în activitățile taberelor online organizate în municipiul Chișinău au fost încadrați peste 10 mii de copii.