În Moldova vor fi instalate 8 staţii de monitorizare a nivelului apelor de suprafaţă

În Moldova vor fi instalate 8 staţii de monitorizare a nivelului apelor de suprafaţă, care vor ajuta autorităţile să acţioneze operativ în prevenirea şi combaterea inundaţiilor, secetei şi deşertificării, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Fondul Provocările Mileniului (FPM) Moldova,  echipamentul în valoare de circa 100 de mii de dolari SUA a fost achiziţionat din fondurile Programului Compact. Echipamentul include senzori de nivel (presiune şi radar), echipament pentru măsurarea temperaturii, dispozitive de înregistrare şi transmitere de date în timp real, mire hidrometrice, precum şi echipament pentru efectuarea studiilor hidrologice. Informaţia de pe echipamente va putea fi vizualizată în regim on-line de către angajaţii Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Ulterior, FPM Moldova va achiziţiona echipament şi tehnică de calcul, programe de modelare hidrologică şi Sisteme Informaţionale Geografice pentru dotarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat şi altor instituţii implicate în gestionarea resurselor de apă.

Echipamentele de monitorizare a apei vor fi instalat pe râul Nistru în localităţile: Naslavcea, Unguri, Soroca, Rezina şi Vadul lui Vodă, pe râul Ichel în comuna Goian, râul Bâc în satul Merenii Noi şi pe râul Botna în oraşul Căuşeni.

Îmbunătăţirea managementului resurselor de apă este unul dintre obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de 262 mln dolari SUA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.