În Moldova voluntariatul nu este apreciat, ONG

Asociaţiile neguvernamentale din Moldova duc lipsă de voluntari calificaţi din cauza lipsei unui management adecvat al voluntariatului. În Moldova încă nu se folosesc carnetele de voluntar. Sunt însă mulţi voluntari care aşteaptă aceste carnete, certificate oficiale, care să demonstreze că au făcut voluntariat şi astfel să poată beneficia de anumite scutiri sau facilităţi la universităţi sau la angajare, de exemplu. De această părere este coordonatorul Asociaţiei „Tineri pentru dreptul la viaţă”, Veronica Harea.

Solicitată de IPN, Veronica Harea a menţionat că până în prezent activitatea de voluntariat nu este apreciată în Moldova. O problemă ţine şi de baza de date despre ofertele din domeniu.  Asociaţia „Tineri pentru dreptul la viaţă” doreşte să elaboreze o bază de date pentru voluntari, unde vor fi publicate toate ofertele de voluntariat, inclusiv posibilităţile de aplicare la programe internaţionale. „Chiar dacă unele organizaţii din Moldova au probleme în domeniul voluntariatului internaţional, sunt şi asociaţii care au reuşit să facă schimb de experienţă cu voluntari de peste hotare. Sunt şi voluntari moldoveni care au avut posibilitatea să plece într-o altă ţară, să cunoască o altă cultură, dar şi să lucreze direct cu beneficiarii organizaţiilor”, a mai spus Veronica Harea.

Coordonatorul asociaţiei a mai menţionat că sunt şi voluntari străini, care petrec şi câte 6 luni în Moldova prin intermediul unor programe internaţionale, iar în anul 2012 peste 20 de voluntari moldoveni au plecat cu programe de voluntariat peste hotare. „Specialiştii străini susţin că numărul voluntarilor moldoveni care pleacă peste hotare este mic deoarece, în comparaţie cu alte ţări, tinerii din Moldova au acces la programe de Work &Travel în cadrul cărora pot să obţină venituri. Programele de voluntariat sunt mai puţin cunoscute şi nu aduc venituri, ceea ce nu este atractiv pentru ei”, a mai spus Veronica Harea.

Voluntarii moldoveni care pleacă cu proiecte de voluntariat peste hotare obţin un certificat care demonstrează că au făcut voluntariat internaţional, însă în Moldova această activitate nu este atât de apreciată. În acest moment în Moldova nu există statistici despre numărul exact de voluntari şi despre domeniile în care se aplică voluntariatul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.