Reprezentanții Asociației Naționale a Piscicultorilor din Republica Moldova consideră că este necesar să fie aprobată o lege a acvaculturii. Directorul Gheorghe Gheorghiu spune că această părere a fost exprimată la adunarea generală a piscicultorilor la care au participat și reprezentanții mediului academic. Potrivit lor, actuala legislație distruge piscicultura din Republica Moldova.
„La adunarea generală am stat de vorbă foarte mult și am hotărât să rugăm Ministerul Agriculturii să înceapă elaborarea unei legi noi, a acvaculturii. Să fie cu totul aparte și să atingă doar acvacultura. Pentru că atunci când legea este compusă din două părți, sunt legate două ministere și e mai greu de lucrat”, a declarat directorul ANPRM, Gheorghe Gheorghiu, într-o conferință de presă la IPN.
Prezent la conferință, Cătălin Platon, președintele Asociației Naționale a Producătorilor din Pescărie „ROMFISH”, a menționat că în România a fost elaborată o lege a acvaculturii. Aceasta urmează să intre în vigoare după ajustarea unor aspecte. Demersul de recunoaștere a acvaculturii ca o activitatea agricolă aparte de pescuit au început mult mai înainte. „Există exemple. Norvegia are o legea a acvaculturii, Canada, Croația are Legea acvaculturii. Încetul cu încetul, fermierii, împreună cu guvernele și parlamentele, trebuie să înțeleagă importanța reglementării separate pentru acvacultură”, consideră Cătălin Platon.
„Credem în continuare că separarea acvaculturii de pescuit este esențială pentru a putea reglementa toate aspectele juridice și de relația cu mediul, cu comunitatea locală, de relația cu alte forme de agricultură. Și această meserie, până la urmă, trebuie recunoscută ca atare de factorii decizionali”, a adăugat președintele Asociației Naționale a Producătorilor din Pescărie „ROMFISH”.
Reprezentanții de la Asociația Națională a Piscicultorilor din Republica Moldova, dar și cei de la Asociația Producătorilor Piscicoli din raionul Ungheni, Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova și „Piscicola-Ivancea” SRL, au declarat că piscicultura din Republica Moldova este distrusă ca urmare a adoptării în ultimii ani a legilor 64/2020, 318/2022, 356/2022. Aceștia au adresat o scrisoare deschisă premierului Dorin Recean pentru a se face auziți.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.