În Moldova sunt posibile provocări de 9 mai şi în contextul asocierii cu UE, ciclu tematic IPN

Agenţia IPN a reacţionat la îngrijorările formulate în societatea moldovenească, potrivit cărora ziua de 9 mai ar putea fi folosită de diferite cercuri de interese drept pretext pentru anumite genuri de provocări şi destabilizări în Republica Moldova. Îngrijorările par suficient de îndreptăţite în contextul crizei regionale profunde care afectează şi Republica Moldova. Ce cred despre această perspectivă autorităţile publice, centrale şi locale, partidele politice şi analiştii politici, dar şi despre măsurile prin care pot fi prevenite sau anihilate eventualele provocări, veţi afla din materialele mini-ciclului.
---


În contextul situaţiei din Ucraina, dar şi în contextul viitoarei semnări a Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE, sunt justificate îngrijorările potrivit cărora sunt posibile provocări în ziua de 9 mai. De această părere este analistul politic, Nicolae Negru, care a declarat pentru IPN că provocările pot veni din partea Federaţiei Ruse.

„Moscova şi-a manifestat nemulţumirea vizavi de perspectiva ca Moldova să se asocieze cu UE, instituind embargoul pentru vinul din Moldova. Ştim ce se întâmplă în raioanele de sud cu implicarea Moscovei. Este evident că Rusia tulbură apele aici şi vrea să obţină rezultate înainte de semnarea Acordului de Asociere”, a precizat Nicolae Negru.

Analistul a menţionat că un exemplu în favoarea acestei afirmaţii sunt şi vizitele vicepremierului rus, Dmitrii Rogozin, care vine mereu în Moldova cu declaraţii precum că ţara „va pierde vagoane în drumul spre UE, dar şi că va îngheţa la iarnă”.

„Intenţiile unor forţe politice de aici de a marca la 9 mai Ziua Europei aşa, cum face toată Europam desigur că îi deranjează pe cei care ne vor mereu orientaţi spre Est. Nu sunt excluse provocările legate de această zi”, a subliniat Nicolae Negru.

Lucruri asemănătoare celor care s-au în Odessa şi în alte regiuni ale Ucrainei, se pot întâmpla şi în Moldova, spune analistul. „Autorităţile trebuie să menţină un anumit echilibru, sunt instituţii care trebuie să aibă grijă de acest echilibru, să nu permită manifestările anumitor forţe radicale. Instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria”, a accentuat analistul.

Nicolae Negru a menţionat că orice persoană este liberă să se manifeste, Moldova fiind un stat democratic, dar anumite norme de comportament trebuie respectate şi instituţiile statului trebuie să se asigure că regulile se respectă.

La 9 mai, în Moldova urmează să aibă loc mai multe evenimente prin care unii vor marca Ziua Europei, iar alţii Ziua Victoriei asupra fascismului.

Mariana Galben, IPN

Notă IPN: Agenţia IPN a făcut invitaţii să participe la acest mini-ciclu,Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Comunicare, Primăriei municipiului Chişinău, primăriei municipiului Bălţi, primăriei municipiului Comrat, primăriei oraşului Ungheni, partidelor politice care şi-au anunţat intenţia de a desfăşura activităţi cu ocazia Zilei de 9 mai, unor analişti politici şi altor actori ai vieţii publice din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.