În Moldova se iau droguri şi la 12 ani
Numărul tinerilor şi adolescenţilor consumatori de alcool şi droguri este în creştere în Republica Moldova. Cel mai tânăr consumator de droguri care a ajuns în vizorul asociaţiei obşteşti Centrul Internaţional Antidrog are 12 ani şi este din oraşul Soroca. Pe lângă faptul că minorii consumă droguri, aceştia devin şi traficanţi în cluburile de noapte din Chişinău.
Secretarul general al Centrului Intenaţional Antidrog, Mircea Grecu, a declarat pentru Info-Prim Neo că legislaţia imperfectă, dar şi tradiţiile care există în unele familii încurajează consumul de vin încă din copilărie. Ceea ce nu conştientizează părinţii este că la 85% din consumatorii de alcool din copilărie, deja după 4 ani creierul se micşorează din cauza decesului a miliarde de celule nervoase, iar în paralel se reduce capacitatea intelectuală. Berea şi vinul trebuie să fie puse la egal deoarece se porneşte de la aceste băuturi uşoare până se ajunge la băuturi mai tari sau la consumul de stupefiante.
„La orice alimentară vânzătoarele sunt foarte uşor accesibile. De faţa mea am văzut cum un copil de 10 ani a cumpărat liber bere. Asta este o boală. Şi noi tratăm tinerii ca pe nişte bolnavi, nu ca pe nişte alcoolici. Pentru că cei pe care îi doare piciorul pot să spună ce-i doare, însă tinerii dependenţi de alcool sau droguri nu pot să spună. Acest consum duce la dereglări psihice, mai ales dacă este vorba despre minori”, spune Mircea Grecu. Drogurile pentru minori par să fie la fel de accesibile ca şi alcoolul. Potrivit lui Mircea Grecu, un băiat de doar 12 ani distribuia canabis în cluburile de noapte din Chişinău.
În acest an la Centrul Intenaţional Antidrog au ajuns 48 de tineri, care beneficiază de asistenţă psihologică, socială. Numărul este în creştere de la an la an. Printre cei dependenţi de droguri şi alcool aproape o treime sunt fete. Categoria de vârstă cea mai vulnerabilă printre fete este de la 18 la 21 de ani, iar la băieţi de la 12 la 35 de ani.