În Moldova s-a înregistrat un caz probabil de hepatită acută severă la un copil

Ministerul Sănătății anunță despre înregistrarea în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la un copil. Copilul a fost internat pe 7 mai în Spitalul clinic municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute, transmite IPN.

Pe parcursul spitalizării au fost efectuate investigații complexe, toate probele la virușii hepatici cunoscuți sunt negative Au fost excluse și alte cauze care determină afectarea ficatului. Astfel, cazul este considerat de etiologie necunoscută. În prezent, copilul este în continuare internat în spital, fiind în stare gravă, dar stabilă.

Potrivit Ministerului Sănătății, investigațiile, în conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale Organizației Mondiale a Sănătății, sunt în desfășurare pentru a fi determinată cauza simptomelor.

Conform datelor OMS, până pe 10 mai, 348 de cazuri probabile de hepatită acută severă de etiologie necunoscută au fost raportate în 21 de țări. Informațiile epidemiologice și clinice rămân a fi limitate. Până în prezent nu a fost identificat niciun agent cauzal. În continuare se colectează date suplimentare și se efectuează diverse studii. În următoarele săptămâni se așteaptă să existe mai multe dovezi pentru a putea fi determinată etiologia și, în baza acesteia, să fie emise recomandări pentru a stabili acțiunile necesare de prevenire și control.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că până acum în Republica Moldova nu a fost raportat niciun caz cu semne sau simptome similare celor înregistrate în alte state. Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatice A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri. Tabloul clinic este de hepatită acută severă care necesită spitalizare cu icter și creșterea semnificativă a transaminazelor hepatice. În majoritatea cazurilor debutul icterului a fost precedat de o boală gastrointestinală cu vărsături, diaree și greață.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.