În Moldova nu există un loc unde ar putea fi depozitate şi eliminate deşeurile nocive toxice, Vladimir Garaba
„În R. Moldova nu există un loc unde ar putea fi depozitate şi eliminate deşeurile nocive toxice, ceea ce reprezintă o problema zilei”, a declarat pentru Info-Prim Neo, Vladimir Garaba, vicepreşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova. Această stare de lucruri creează incomodităţi şi pericole atât pentru agenţii economici, cât şi pentru populaţie.
Potrivit lui Garaba, pentru deşeurile nocive radioactive există un cimitir de înhumare ce se află între localităţile Chişinău şi Bubuieci. Deşeurile nocive medicinale, de asemenea, necesită înhumare, iar Ministerul Sănătăţii dispune de o platformă respectivă. „Restul deşeurilor nocive toxice nu avem unde să le ducem”.
„În R. Moldova există cantităţi enorme de deşeuri toxice. De exemplu, în industria vinicolă circulă un mare volum de metale grele, iar problema lor nu este soluţionată. La întreprinderi se acumulează cantităţi mari de asemenea deşeuri, ele fiind depozitate parţial şi în diferite locuri, inclusiv în râul Bâc etc.” Vladimir Garaba afirmă că, la moment, problema este foarte serioasă, în condiţiile când există doar anumite idei privind prelucrarea deşeurilor toxice, dar nu există locuri pentru depozitarea lor.
„Întreprinderile nu pot să-şi prelucreze deşeurile, probabil, din lipsă de finanţe. Pentru ele este o sarcină aproape irealizabilă să le depoziteze până vor apărea în Moldova tehnologii de prelucrare a acestora. Până atunci volumele deşeurilor şi riscurile generate de ele cresc”.
Potrivit expertului, cel mai periculos este considerat mercurul, după care urmează metalele grele, deşeurile medicinale, pesticidele etc. „Cu pesticidele problema nu este atât de gravă, deoarece există un proiect finanţat de structuri internaţionale, care prevede colectarea şi exportarea lor. O soluţie ar fi ca şi celelalte deşeuri toxice să fie exportate în alte ţări, unde există întreprinderi de incinerare, de descompunere, însă acesta este un proces foarte costisitor. De exemplu, pentru neutralizarea unui kilogram de pesticide se cer de la 5 până la 10 euro”.
Liderul Mişcării Ecologiste din Moldova este de părere că soluţionarea acestei probleme ţine de competenţele statului, dar şi a municipalităţilor, însă „la acest capitol lucrurile stau foarte prost”.
Deşeuri de producţie nocive sunt considerate deşeurile care posedă una sau mai multe din cele 15 criterii de periculozitate: proprietăţi inflamabile, explozive, infecţioase, corosive, etc. Deşeurile toxice alcătuiesc, de regulă, mai puţin de 1% din toată cantitatea de deşeuri acumulate. În cazul gestionării incorecte, ele prezintă pericol serios pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei.