Legile cu privire la antreprenoriat sunt generale şi permisive, dar nu există programe de susţinere de către stat a antreprenoriatului social. Nu sunt elaborate nici mecanisme de facilitare a accesului la finanţare, au constatat reprezentanţii societăţii civile la o masă rotundă privind antreprenoriatul social, transmite IPN.
Expertul-consultant al Asociaţiei „Motivaţie”, Olga Tretiacov, a spus că în Europa de Vest practica antreprenoriatului social există deja de 30 de ani, iar în Europa de Est sunt abia făcuţi primii paşi. În Republica Moldova nu există acte legislative care ar stipula mecanismele de dezvoltare a antreprenoriatului social. Deseori antreprenoriatul social este confundat cu filantropia sau actele de binefacere. Or, antreprenoriatul social nu este altceva decât obţinerea de profit pentru soluţionarea problemelor din comunitate.
Potrivit expertului, dezvoltarea antreprenoriatului social ar asigura durabilitatea financiară a ONG-urilor, prin dezvoltarea serviciilor cu plată. Totodată se va crea premisa angajări persoanelor cu dizabilităţi în câmpul muncii. Olga Tretiacov a mai spus că, pentru ca societatea că cunoască necesitatea elaborării unei legi a antreprenoriatului social, este nevoie să fie atrasă atenţia oamenilor de afaceri pentru domeniul social.
Olga Tretiacov a mai spus că, dacă antreprenoriatul social ar avea puterea unei legi în spate, atunci ar putea fi dezvoltate de către stat programe de finanţare pe linie bugetară. Totodată ar apărea finanţări în bază de proiecte, planuri de afaceri. Restul banilor ar putea fi investiţi de către persoane fizice şi juridice.
Expertul a adăugat că este necesară instituirea unei autorităţi care ar oferi organizaţiilor neguvernamentale posibilităţi de asistenţă şi promovare. Autoritatea ar putea să creeze programe de finanţare de către stat, pentru ca afacerile iniţiate de ONG-uri să fie şi profitabile.
Masa rotundă „Antreprenoriatul social în Republica Moldova: Elaborarea proiectului de lege privind antreprenoriatul social, propunerea modificărilor legislative necesare” a fost desfăşurată în cadrul Proiectului „Antreprenoriat social pentru persoane cu dizabilităţi”, derulat cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului „Consolidarea Societăţii Civile din Moldova”, implementat de FHI360.