În societatea Republicii Moldova se atestă o discrepanţă între cadrul legislativ existent şi respectarea reală a drepturilor femeilor în societate. Enunţul a fost făcut în cadrul unei „mese rotunde”, la care reprezentanţii societăţii civile şi administraţiei publice locale s-au reunit cu ocazia a 20 ani de când Republica Moldova a semnat Convenţia ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, transmite IPN.
Şeful interimar al Misiunii OSCE în Moldova, Jan Plesinger, a spus că Misiunea OSCE susţine egalitatea în drepturi a femeilor şi bărbaţilor ca pe un important element în promovarea păcii, democraţiei durabile şi a dezvoltării economice.
Viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Sergiu Sanciuc a menţionat că Moldova a realizat măsuri concrete în vederea eliminării formelor de discriminare a femeilor. „Femeia trebuie să fie reprezentată în domeniul economic, pentru că aceasta le-ar crea posibilităţi foarte bune şi pentru dezvoltarea afacerilor. O problemă actuală este diferenţa în salarizare. Cadrul juridic nu discriminează femeia şi bărbatul, însă în realitate această discriminare există, pentru că femeile sunt angajate în domeniile în care salarizarea este mult mai mică faţă de domeniile în care lucrează bărbaţii”, a spus Sergiu Sanciuc.
Elena Burcă, preşedinta Asociaţiei împotriva violenţei în familie „Casa Mărioarei”, a comunicat că, anual, la centrul Asociaţiei se adresează în jur de o mie de femei care au fost abuzate şi discriminate de mai mult timp. „Societatea noastră consideră că femeile discriminate au vina lor, de aceea ele nu mai îndrăznesc să ceară ajutor rudelor , poliţiei sau organizaţiilor specializate în prevenirea abuzului, violenţei, discriminării femeilor în societate”, a spus Elena Burcă.
Preşedinta organizaţiei nonguvernamentale Gender-Centru ,Valentina Bodrug-Lungu, a declarat că în Republica Moldova există un cadru normativ amplu, care include mai multe documente de politici cu privire la eliminarea formelor de discriminare împotriva femeilor, dar totuşi discrepanţele dintre teorie şi practică se menţin. În particular s ea s-a referit la diferenţa de salariu de 13% dintre bărbaţi şi femei, precum şi la faptul că femeile sunt mai responsabilizate cu grijile casnice care limitează accesul la viaţa publică şi politică.
Conform reglementărilor ONU, Guvernul Republicii Moldova urmează să finalizeze procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, să adopte măsuri temporare speciale pentru sectoarele sociale în care femeile sunt slab reprezentate şi dezavantajate.