În Moldova doar jumătate dintre sugacii mai mari de 4 luni sunt alăptaţi la sân
Alăptarea la sân din primele ore ale vieţii şi în următoarele şase luni poate salva în fiecare an viaţa a peste un milion de nou-născuţi în lume. În Moldova doar jumătate dintre sugacii mai mari de 4 luni sunt alăptaţi la pieptul mamei. Pe întreg parcursul lunii august UNICEF va desfăşura, prin intermediul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, o campanie media de informare a populaţiei despre beneficiile alăptării nou-născuţilor. Mesajul UNICEF este că «alăptarea maternală rămâne cea mai bună sursă de nutriţie pentru prunci».
Potrivit UNICEF, săptămâna mondială a alăptării la sân din acest an, 1-7 august, încurajează crearea condiţiilor viabile pentru proaspetele mămici să înceapă alăptarea la sân încă din prima oră de viaţă a nou-născutului.
Organizaţia solicită spitalelor să adere în număr cât mai mare la Iniţiativa “Spitale prieteni ai copilului”, lansată în 1991. Proiectul vizează încurajarea tuturor maternităţilor să ajute mamele să facă cea mai bună alegere posibilă pentru alimentarea pruncilor.
Studiile de specialitate demonstrează că alăptarea maternală fortifică sistemul imunitar al copiilor şi îi protejează împotriva diareii şi a afecţiunilor respiratorii acute – principalele două cauze ale deceselor nou-născuţilor. O femeie care alăptează este supusă unor riscuri mai mici de a contracta cancer la sân. Alăptarea permite, de asemenea, prevenirea altor forme ale acestei maladii.
Potrivit unui studiu demografic şi de sănătate efectual în 2005 de către UNICEF şi USAID, 97 la sută din copiii născuţi în R. Moldova în ultimii cinci ani, înainte de efectuarea studiului, au fost alăptaţi la sân. Din păcate, dintre aceştia doar 57 la sută din copiii mai mici de 4 luni sunt alimentaţi excluziv natural, precum şi 46 la sută din copiii sub şase luni. Restul bebeluşilor alăptaţi la sân consumă complementar apă, sucuri şi/sau alt tip de lapte.