Avocatul Petru Balan susține problema arestului în Republica Moldova, chiar dacă acum în societate se vorbește mai puțin, a rămas la fel de gravă. Atât procurorii care solicită aplicarea exagerată a arestului, cât și judecătorii care dau curs acestor demersuri, nu poartă vreo răspundere pentru abuzurile admise. Un exemplu este și cazul ex-deținutului politic, Valentin Eșanu, care a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Petru Balan a declarat că nimeni nu a făcut o analiză ca să vadă câte persoane sunt arestate și câte dintre ele ajungă să fie condamnate cu ispășirea pedepsei în penitenciar. „Dacă o astfel de analiză s-ar face, ar ieși la iveală adevărul crud că, de fapt, la noi în Republica Moldova arestarea este aplicată exagerat. Acest lucru se întâmplă deoarece procurorii care solicită aplicarea arestului preventiv și judecătorii care aplică arestul preventiv în mod normal nu poartă nici o răspundere pentru acest lucru. Și atât timp cât aceste persoane nu poartă răspundere pentru aplicarea ilegală și excesivă arestului, aceste lucruri grave vor continua”, a spus Petru Balan.
CEDO a constatat că lui Valentin Eșanu i s-a încălcat dreptul de a nu fi reținut și arestat arbitrar, dreptul de a fi eliberat în timpul procedurii, dar și dreptul de a contesta într-un recurs arestul preventiv. Mai grav, spună apărătorii, este că procurorii ar fi separat intenționat cauze penale în proceduri diferite pentru a eluda prevederile constituționale care interzic deținerea în stare de arest mai mult de 12 luni.
„Am să mă refer la un caz din multiplele care au fost, care dovedește gravitatea situației de atunci și implicarea politicului în detenția și urmărirea domnului Eșanu. Erau mai mult de șase luni în care era încarcerat. Se examina un următor demers de arest, în care procurorul urma să aibă acordul procurorului general pentru a înainta un demers la arest în privința unei persoane cu termenul de peste șase luni de deținere. În instanța de recurs am constatat că un asemenea acord, o asemenea aprobare din partea procurorului general sau a adjuncților lui nu există. În asemenea caz, instanța nici nu urma să examineze plauzibilitatea arestului preventiv, iar arestul urma să fie respins pentru că nu întrunește condițiile legale. Însă toți judecătorii au închis ochii la încălcarea respectivă, au respins recursul nostru și l-au deținut pe domnul Eșanu în detenție în continuare”, a precizat un alt avocat, Sorin Tighineanu.
Potrivit lui, practic la fiecare prelungire a arestului existau astfel de derapaje care erau trecute cu vederea de judecători. Avocatul a mai spus că nu poți schimba lucrurile dacă persoanele care au comis derapaje grave rămân în sistem.
Valentin Eșanu a făcut apel la conducerea țării să revină la proiectul de lege care prevede sancționarea celor care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. În opinia sa, persoanele vinovate sunt cele care trebuie să suporte sumele stabilite pentru recuperarea prejudiciului cauzat victimelor fărădelegilor, și nu cetățenii prin contribuțiile lor la bugetul de stat. Acesta a mai spus că banii pe care statul urmează să-i acorde ca urmare a deciziei CEDO îi va plăti unui birou de avocați care să se ocupe de tragerea la răspundere a persoanelor vinovate în cauza sa.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.