În Moldova apar tot mai multe culte religioase
Ministerul Justiţiei a înregistrat de la începutul acestui an 11 culte religioase noi, de aproape patru ori mai multe decât pe parcursul anului trecut în întregime. Totodată au fost înregistrate şi 4 asociaţii obşteşti religioase.
Solicitat de Info-Prim Neo, doctorul conferenţiar Ion Gumenai, profesor la Facultatea de Istorie şi Filosofie a USM, a declarat că, preponderent, cultele religioase se înmulţesc în momente de criză. „Când în societate există stabilitate, viaţa spirituală este destul de liniştită”, a menţionat profesorul universitar.
Ion Gumenai spune că unele din aceste culte au tradiţii de secole şi, la prima vedere,
par inofensive. Din punct de vedere juridic nu prezintă pericol, în statutul lor nu există prevederi anticonstituţionale sau antiumane. Dar în esenţă acestea duc la divizarea societăţii, iar divizarea societăţii de la sine reprezintă un pericol.
,,Când omul este sărac, anumite persoane îl instigă şi îi promit multe lucruri. După mine, orice cult este un focar de conflict, deoarece sunt anumite conflicte de interes ”, a subliniat Ion Gumenai. Profesorul susţine că circa 90% din adepţii acestor culte nu pot să explice dogma sau esenţa credinţei pe care o împărtăşesc.
Culturile religioase se înmulţesc şi din cauza puterii spirituale mici a multora dintre slujitorii bisericii tradiţionale din Moldova, a mai spus Ion Gumenai.
Potrivit paginii de internet a Ministerului Justiţiei, în anul 2009 au fost înregistrate 3 culte religioase şi 4 asociaţii obşteşti cu statut religios. Printre scopurile pe care şi le propun acestea sunt: ,,promovarea religiei adevărate, desăvârşirea spirituală, mântuirea sufletului şi practicarea în comun a credinţei”. La acestea se mai adaugă şi acte de binefacere, ajutorarea bătrânilor, invalizilor şi a celor nevoiaşi.
Datele ultimului recensământ din anul 2004 arată că în Republica Moldova locuiesc în jur de 93% cetăţeni de confesiune creştin ortodoxă.