În Moldova a năvălit un număr considerabil de maşini, specialist

Circa 160 de mii de automobile sunt înregistrate anual pe teritoriul Republici Moldova. Numărul total al acestora este de peste 770 de mii de unităţi de transport sau de 7 ori mai mult în comparaţie cu 20 de ani în urmă. Ecologiştii spun că sporirea  numărului de maşini este principala sursă de poluare a aerului, în special a maşinilor vechi, transmite IPN.

Şeful Direcţiei de monitoring al calităţii mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Gavril Gâlcă, a spus că în ultimii ani se observă o intensificare a concentraţiei de gaze şi poluanţi emişi de maşini. „În ţară au năvălit un număr considerabil de maşini, în special de maşini vechi care nu au o tehnologie modernă de ardere a combustibilului”, a spus Gavril Gâlcă.

Potrivit preşedintelui Organizaţiei Teritoriale a Mişcării Ecologiste a Moldovei, Vlad Garaba, cercetările arată că zilnic, concentraţiile toxice în stratul atmosferic depăşesc concentraţiile admisibile. „Noi, practic, în fiecare zi respirăm aer poluat. Oamenii sunt expuşi zilnic factorilor de risc”, a spus Vlad Garaba.

În anii 90 ai secolului trecut numărul de unităţi de transport era de circa 100 de mii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.