În Moldova a fost înregistrat primul caz de infecție cu virusul West Nile în acest an

În Republica Moldova a fost înregistrat un caz de infecție cu virusul West Nile (VWN) la un bărbat de 49 de ani. Cazul este de import, bărbatul aflându-se în perioada 26-30 iulie în Italia, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Ministerul Sănătății menționează că pacientul primește îngrijiri medicale în condiții de staționar, iar starea acestuia este satisfăcătoare, transmite IPN.

Un caz de infecție cu VWN a fost înregistrat pentru prima oară în Moldova în anul 2019, cel din acest an fiind al doilea.

Conform ultimelor date ale Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), în anul 2024, opt țări din Europa, inclusiv Italia, au raportat 69 de cazuri umane de infecție cu VWN. În România, recent a decedat un bărbat din Suceava, infectat cu acest virus.

Ministerul precizează că virusul West Nile se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice, precum rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii. La apariția semnelor specifice acestei infecții, persoanele sunt îndemnate să se adreseze la medic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.