În toate şcolile şi grădiniţele din ţară, în linii mari, au fost finalizate în termen reparaţiile curente. Reparaţiile capitale se desfăşoară conform programelor stabilite, însă există şi situaţii de întârziere a lucrărilor, din cauza procedurii îndelungate de achiziţii publice sau din cauza asigurării tardive cu materialele necesare. Potrivit Ministerului Educaţiei, în aceste instituţii lucrările de reparaţii vor continua şi pe parcursul lunii septembrie, însă acestea nu vor perturba procesul educaţional, transmite IPN.
Conform informaţiilor Ministerului Educaţiei, până la momentul actual în instituţiile de învăţământ din întreaga republică au fost efectuate reparaţii capitale în sumă de 313 milioane de lei şi reparaţii curente în sumă de circa 42 de milioane de lei. De asemenea, în cadrul Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”, realizat cu suportul financiar al Băncii Mondiale, sunt pe ultima sută de metri lucrările primei etape de renovare a Liceului Teoretic „M. Manole” din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni şi a Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni.
Referitor la necesarul de cadre didactice pentru anul de studii 2016-2017, în urma repartizării absolvenţilor de la specializările pedagogice, au fost acoperite 719 locuri vacante. Celelalte locuri vacante au fost suplinite de către profesorii pensionari şi de către profesori cu volum mărit de muncă.
Similar anilor precedenţi, în anul şcolar curent vor fi alimentaţi gratuit elevii claselor I-IV, cei din familiile socialmente-vulnerabile şi elevii claselor V-XII ale instituţiilor şcolare din raioanele de est ale Republicii Moldova şi municipiul Bender, din subordinea Ministerului Educaţiei.
Transportul elevilor (17 000 persoane) către instituţiile de învăţământ se va realiza cu 285 de autobuze şcolare. Până la sfârşitul anului curent, Guvernul României va dona Republicii Moldova încă 100 de microbuze şcolare, inclusiv unităţi de transport adaptate pentru persoanele cu cerinţe speciale.
Pentru anul 2016 autorităţile publice locale au preconizat restructurarea a 76 de instituţii de învăţământ general, dintre care 58 vor fi reorganizate şi 18 vor fi optimizate.
În anul şcolar 2016-2017, în cele 1 321 de instituţii de învăţământ general din Republica Moldova îşi vor face studiile circa 340 de mii de copii.