În luna septembrie ritmul creşterii preţurilor de consum pentru ultimele 12 luni a constituit 3,9%, majorându-se faţă de nivelul lunii precedente cu 0,2 puncte procentuale şi încadrându-se în limitele obiectivului de inflaţie de 5% ±1,5 puncte procentuale, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei, balanţa riscurilor la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de un şir complex de factori externi şi interni cu prevalarea celor dezinflaţionişti. Presiunile dezinflaţioniste sunt determinate de reducerea preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi de cererea modestă. Redresarea treptată a economiei din Uniunea Europeană, majorarea preţurilor internaţionale la petrol pe fondul intensificării tensiunilor din Orientul Mijlociu şi menţinerea cererii interne vor contrabalansa inflaţia.
Rata inflaţiei anuale în trimestrul III al anului 2013 este cu 0,1 puncte procentuale superioară prognozelor făcute anterior. Vremea rece din luna septembrie şi măsurile de politică monetară întreprinse în ultimele două luni au neutralizat riscurile dezinflaţioniste pronunţate. Preţurile la produsele alimentare în luna de referinţă s-au majorat cu 2,5% faţă de luna precedentă. Creşterea respectivă este cauzată preponderent de sporirea preţurilor la ouă cu peste 28%, la legume proaspete cu 14%, la lapte şi produse lactate cu 2% şi la carne şi preparate din carne cu 1,3%, fiind parţial contrabalansată de diminuarea preţurilor la fructe proaspete şi la cartofi.
Ritmul anual al creşterii preţurilor la produsele alimentare a constituit 5% sau un nivel mai înalt cu 0,8 puncte procentuale faţă de luna precedentă. Majorarea preţurilor la legume a contribuit esenţial la accelerarea ritmului lunar de creştere a preţurilor la produsele alimentare, fiind condiţionată de înregistrarea pe parcursul lunii septembrie a unor condiţii meteorologice mai puţin favorabile pentru colectarea şi comercializarea acestor produse. După excluderea factorului sezonier, preţurile la produsele alimentare au marcat o creştere mai modestă.
În luna septembrie, preţurile la combustibili s-au majorat cu 0,2% comparativ cu luna precedentă ca rezultat al sporirii preţului la lemnele pentru foc. Preţurile la carburanţi, la gazul din butelii şi la cărbunele de pământ au rămas la nivelul lunii precedente. Ritmul anual al creşterii preţurilor la combustibili a fost de 4,3%, fiind cu 1,6 puncte procentuale inferior valorii înregistrate în luna precedentă.
Preţurile la serviciile reglementate s-au majorat cu 0,2%, comparativ cu luna precedent, ca rezultat al majorării cheltuielilor legate de întreţinere, al sporirii preţurilor la medicamente şi a plăţii pentru locuinţă. Rata anuală a creşterii preţurilor reglementate a constituit 2%, fiind similară celei din luna precedentă.