În lipsă de bani, multe şcoli şi grădiniţe nu au apă la robinet şi nici veceuri interioare
În lipsă de bani, multe şcoli şi grădiniţe din localităţile Republicii Moldova nu au apă la robinet, iar copiii se spală pe mâini cu apă adusă în cisterne. 100 de şcoli din ţară nu au nici veceuri interioare.
Şeful Secţiei sănătate, copii şi tineret din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Mariana Tutunaru, a declarat, pentru Info-Prim Neo, că din 1377 de şcoli din ţară în 7% apa este adusă cu cisternele. Nu au apă la robinet nici 14,7% din cele 1379 de grădiniţe, iar cele 100 de şcoli fără veceuri interioare sunt din raioanele Cahul, Cimişlia şi Criuleni.
Şefa Direcţiei generale învăţământ Cahul, Tatiana Hulub, a menţionat că s-a ajuns în această situaţie din cauză că nu există bani. Instituţiile de învăţământ din Cahul participă la numeroase proiecte cu finanţare străină pentru a soluţiona problema. Câteva localităţi sunt implicate într-un proiect german în care 16 milioane de lei vor fi alocaţi pentru construcţia apeductului pentru alimentarea mai multor şcoli. Şcolile cu veceuri exterioare au fost construite cu mulţi ani în urmă, în baza standardelor vechi, iar acum autorităţile caută soluţii pentru instalarea grupurilor sanitare interioare. În derulare este deja un proiect elveţiat în urma căruia 10 şcoli vor avea veceuri noi.
Şeful adjunct al Direcţiei raionale învăţământ Cantemir, Ion Buzdugan, a menţionat că în unele şcoli din raion apa este adusă cu găleţile şi cu cisternele. Autorităţile şi managerii instituţiilor de învăţământ au accesat proiecte străine şi, până la sfârşitul anului, trei localităţi, Lingura, Porumbeşti şi Stoianovca, vor avea apă în apeduct. Din cauza secetei, a mai spus Ion Buzdugan, multe fântâni au secat, fapt care complică aprovizionarea cu apă a instituţiilor. Referitor la veceuri, vicedirectorul a spus că multe dintre acestea sunt defectate din cauza sistemului de canalizare care, în lipsă de personal calificat, nu a fost curăţat la timp.
Şeful Direcţiei învăţământ Soroca, Ghenadie Donos, a menţionat că sunt în aşteptarea finalizării unui proiect de construcţie a apeductului Bălţi-Soroca, care va rezolva o parte din probleme. Mai multe localităţi vor fi aprovizionate cu apă. Deocamdată copiii îşi spală mâinile la robinetele manuale şi beau apă din cisterne.
Potrivit organizaţiei UNICEF, care a realiza un studiu în anul 2010, copiii din zonele rurale, comparativ cu semenii lor din oraşe, au un acces mai redus la condiţii igienice elementare, cum ar fi lavoarele, săpunul, hârtia igienică, uscătoare pentru mâini şi veceurile. În 232 de şcoli din ţară elevii nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini, deoarece lipsesc robinetele şi sunt deteriorate chiuvetele. 1/3 din şcoli nu sunt dotate cu lavoare la cantină iar 3/4– la veceu. Astfel, există pericolul ca elevii să nu reuşească să se spele pe mâini după ce folosesc veceul şi înainte de a lua masa, fiind expuşi riscului de a se îmbolnăvi de bolile „mâinilor murdare”.