În legislație ar trebui introdusă procedura de anulare a unui act normativ care nu a fost consultat public, opinie

În legislația Republicii Moldova ar trebui introdusă procedura de anulare a unui act normativ care nu a fost consultat public. De această părere este Sorina Macrinici, expertă la Centrul de Resurse Juridice, transmite IPN.

Potrivit expertei, o asemenea normă este necesară pentru că există cazuri în care legislația se modifică fără consultări publice și aceste modificări provoacă cheltuieli mari la buget. Sorina Macrinici a adus drept exemplu cazul când Guvernul a propus Parlamentului să modifice legislația pentru a anula facilitățile fiscale și vamale pentru magazinele Duty Free, însă în lectura a doua a proiectului de modificare această prevedere pur și simplu a fost exclusă din document. „Acest lucru este neconstituțional, aceasta înseamnă mai puține venituri la buget. Eu, în general, mă mir de ce până acum acest lucru nu a fost contestat la Curtea Constituțională”, a declarat experta.

Sorina Macrinici spune că Centrul de Resurse Juridice a făcut mai multe recomandări Parlamentului în ceea ce privește transparența decizională printre care modificarea cadrului normativ pentru a include reguli precise privind organizarea consultărilor publice.

Deputatul Partidului Liberal Lilian Carp susține că dezbaterile publice și consultarea cu societatea civilă în procesul legislativ este un lucru esențial. Potrivit lui, societatea civilă, pe anumite subiecte este mai pregătită decât unii funcționari, având în vedere domeniul îngust de activitate. „De aceea, este necesar ca aceste dezbateri publice să aibă loc și nu cu „societăți civile” create de partidele politice pentru a da impresia că au loc aceste dezbateri.

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, consideră că transparența decizională își are rolul ei, dar și libertatea decizională trebuie respectată. Politicianul recunoaște că în ceea ce privește amnistia fiscală nu a fost respectată transparența care ar fi trebuit să fie, pentru că a fost mai puțin discutată. „A fost pe final de sesiune făcut acest lucru și a fost o decizie politică asumată de majoritatea parlamentară, care poate fi criticată, dar în timp se va vedea, dacă a fost sau nu justificată această decizie”, spune Valeriu Ghilețchi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.